To κόστος του κυκλώνα Φέλιξ

Μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητό το ανθρώπινο κόστος από τους τυφώνες Φίλιξ και Ενριέτα, που πιστεύεται ότι σκότωσαν πάνω από 100 ανθρώπους, αφ\' ότου έπληξαν την κεντρική Αμερική στις αρχές τις εβδομάδας.

Περίπου ισάριθμοι είναι οι αγνοούμενοι. Οι αρχές στην Νικαράγουα και την Ονδούρα δήλωσαν ότι ψάχνουν στις ακτές της Καραϊβικής για θύματα.

Ο τυφώνας Φίλιξ μπορεί να υποχώρησε, αλλά καθώς τα σωστικά συνεργεία ανοίγουν δρόμο στις κατεστραμμένες περιοχές της Ονδούρας και της Νικαράγουα, γίνεται σαφές το ανθρώπινο κόστος της φοβερής καταιγίδας.

Κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για έναν τυφώνα τέτοιου μεγέθους. Οτιδήποτε βρισκόταν στο κέντρο του τυφώνα καταστράφηκε... Δεν μπορεί να υπάρχει προετοιμασία για κάτι τέτοιο...

Καθώς οι υπηρεσίες βοηθείας προσπαθούσαν να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, κατέστη σαφές ότι χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Πάνω από εκατό είναι οι αγνοούμενοι.

Νικαραγουανοί στρατιώτες διένειμαν τρόφιμα σε απομακρυσμένα χωριά, οι κάτοικοι των οποίων επεβίωναν τρώγοντας καρύδες.

Μεταφέρουμε ρύζι, γάλα, φασόλια, δημητριακά, λάδι, ζάχαρη και καφέ.

Συναγερμός έχει κηρυχθεί σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, καθώς οι αρχές και των δύο χωρών αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα του τυφώνα που χτύπησε τη στεριά με ανέμους ταχύτητας περίπου 260 χιλιομέτρων την ώρα.

Δεν μου έχει απομείνει τίποτε πλέον, δεν έχω τίποτε... Βρίσκομαι εδώ με την οικογένειά μου και χωρίς τίποτε άλλο.

Στο Μεξικό, 5000 άνθρωποι στεγάζονται ακόμη σε καταφύγια, ενώ υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έχει σταλεί στη Νικαράγουα για να βοηθήσει στο συντονισμό της επιχείρησης. Και υπάρχει υπόσχεση για βοήθεια εκατομμυρίων δολλαρίων για να ανοικοδομηθούν οι υποδομές και των δύο χωρών της κεντρικής Αμερικής.
Πηγή: Πηγή: BBC