Κλείσιμο

Το Κόσοβο πανηγυρίζει, η Σερβία καταδικάζει

Μέσα σε κλίμα πανηγυρισμού πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Κοσόβου, το οποίο ψήφισε υπέρ της κήρυξης ανεξαρτησίας του από τη Σερβία

"Εμείς οι ηγέτες του λαού μας, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι, μέσω αυτής της δήλωσης κηρύσσουμε το Κόσοβο ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμα Θάτσι, προσθέτοντας ότι η διακήρυξη "αντανακλά την επιθυμία του λαού"

"Το Κόσοβο γυρνάει μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Έχουμε δεσμευτεί για ένα δημοκρατικό κράτος για όλους τους πολίτες σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος καταδίκασε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαρακτηρίζοντάς το "ψευδοκράτος", ενώ ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατέστησε σαφές ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα, το Κόσοβο υποστηρίχθηκε παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες "ήταν πρόθυμες να παραβιάσουν τη διεθνή νομιμότητα για τα δικά τους στρατιωτικά συμφέροντα".

Από την πλευρά του ο σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, διευκρίνισε ότι το σερβικό κράτος θα είναι παρόν στο Κόσοβο προκειμένου "να επιτρέπει στους πολίτες, Σέρβους και όλους αυτούς που είναι πιστοί στη Σερβία, μια φυσιολογική ζωή".

Ο Σαμάρτζιτς βρέθηκε στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, στο οποίο πλειοψηφούν οι Σέρβοι, για να υποστηρίξει τον πληθυσμό και να τον διαβεβαιώσει για την πρόθεση των αρχών του Βελιγραδίου να διατηρήσουν την παρουσία τους στο Κόσοβο.
Πηγή: skai.gr