Το Κόσοβο διχάζει

Επίσημη αίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου απέστειλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση των πρώτων χωρών τις επόμενες ώρες.

Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος ήδη έσπευσε να δηλώσει τη Δευτέρα πως οι Κοσοβάροι είναι τώρα ανεξάρτητοι, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί βάσει των συστάσεων του σχεδίου Αχτισάρι που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη.

Το Βελιγράδι αποφάσισε να θεωρήσει ανίσχυρη και ως μη γενόμενη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη στο Κόσοβο της αποστολής επιτήρησης της διαδικασίας ανεξαρτησίας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Σερβίας εξέφρασε τη πρόθεσή της να μπλοκάρει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ.

Όσο η Σερβία θα είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης (...) το αυτοανακηρυχθέν κράτος του Κοσόβου δεν θα έχει πρόσβαση σ' αυτούς τους θεσμούς, δήλωσε ο Βουκ Γέρεμιτς μιλώντας στη σερβική τηλεόραση.

src=/upload_files/Image/Grafika
Η Σερβία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να εμποδίσει την αναγνώριση του Κοσόβου, υπογράμμισε.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου οργάνωσαν τη Δευτέρα στο Βελιγράδι οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε έξω από το ναό του Αγίου Σάββα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως Το Κόσοβο είναι δικό μας, Η Σερβία είναι Ευρώπη.

Ανάλογες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, όπως επίσης και σε πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών δεν φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση καθώς η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν επιθυμούν να αναγνωρίσουν προς το παρόν την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου, σε αντίθεση με τη Βρετανία τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει τη σχετική απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου, τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί (Εξωτερικών) της ΕΕ συνέρχονται σήμερα, όχι για να προετοιμάσουν την απόφαση, αλλά για να συμφωνήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη να λάβει θέση ως προς την ανεξαρτησία, εξήγησε η Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές.

Η Ρουμανία, η οποία είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, θα αποφασίσει το απόγευμα της Δευτέρας τη θέση της μετά από τη συνάντηση του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο μετέχει η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Η δική μας θέση έχει γίνει γνωστή στο παρελθόν, πρόσθεσε και είπε πως όταν ολοκληρωθεί αυτή η συνεδρίαση θα υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Την ακύρωση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ζητούν από τη πλευρά τους η Ρωσία και η Κίνα.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου να έχει θετικά αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλκανικής.

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές στην Άγκυρα, η τουρκική διπλωματία ενθάρρυνε την ανεξαρτησία του Κοσόβου παρά τη προσεχτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκική αναγνώριση πριν τη συζήτηση του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη και τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια βλέπει από τη πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ιβαίλο Κάλφιν.
Πηγή: skai.gr