Το Ισραήλ απελευθερώνει μέλη της Φατάχ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα εισηγηθεί να αφεθούν ελεύθεροι 250 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε φυλακές στο Ισραήλ.

Προτίθεμαι να προτείνω τούτο (την απελευθέρωση 250 κρατούμενων) στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ολμερτ, δίνοντας κοινή συνέντευξη τύπου με την παλαιστινιακή, την ιορδανική, και την αιγυπτιακή ηγεσία.

Επίσης διευκρίνισε ότι θα ζητηθεί από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους να δηλώσουν, εγγράφως, πως αποκηρύσσουν την τρομοκρατία. Τείνουμε την χείρα σε όλους, γενικώς, που θα επιδιώξουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση μαζί μας, σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Άλλη λύση από τη γειτονική ειρηνική μας συμβίωση δεν υπάρχει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ολμερτ στη δήλωσή του από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

Τόνισε, ακόμα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με την παλαιστινιακή, αιγυπτιακή και την ιορδανική ηγεσία, ότι υπάρχει μία νέα πνοή για ειρηνευτική διαδικασία την οποία ο ίδιος δεν προτίθεται να την αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Παρουσιάζεται ευκαιρία να κινηθεί μπροστά η περιφερειακή ειρηνευτική διαδικασία. Δεν θα την αφήσω να παρέλθει άπρακτη αυτήν την ευκαιρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ να ξεκινήσει σοβαρές πολιτικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα στη διάρκεια της τετραμερούς αραβοισραηλινής συνόδου που διεξάγεται στο αιγυπτιακό θέρετρο ΣαρμελΣέιχ.

Σας καλούμε να ξεκινήσετε σοβαρές πολιτικές διαπραγματεύσεις με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, και με στόχο να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, που θα υπάρχει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, τόνισε ο κ. Αμπάς στην ομιλία του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τον κ. Ολμερτ να μην αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτή αυτή η ιστορική ευκαιρία για να προχώρησε στην ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.
Πηγή: skai.gr