Το Ισραήλ «ανακάλυψε κρυφή πυρηνική μονάδα» του Ιράν, αντεπίθεση Τεχεράνης

Κρυφή εγκατάσταση όπου το Ιράν φέρεται να διεξήγαγε πειράματα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ανακάλυψε το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε σε δημοσιογράφους πως η μονάδα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αμπαντέχ, στο κεντρικό Ιράν, χάρη σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από έγγραφα που απέσπασαν πέρυσι ισραηλινοί πράκτορες.

Ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του περί διενέργειας πειραμάτων που συνδέονται με όπλα μαζικής καταστροφής.

Έδειξε δύο δορυφορικές φωτογραφίες του σταθμού: Στην πρώτη το κτήριο εικονίζεται σε καλή κατάσταση ενώ στην δεύτερη εμφανίζεται κατεστραμμένο, γεγονός που ο κ. Νετανιάχου απέδωσε σε ιρανική προσπάθεια συγκάλυψης αφότου έγινε σαφές πως η μονάδα είχε ανακαλυφθεί.

Η δήλωση Νετανιάχου ήλθε την στιγμή που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία εποπτεύει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, συνεδριάζει στην Βιέννη, ενώ το εβραϊκό κράτος βρίσκεται στην τελική ευθεία για επαναληπτικές γενικές εκλογές.

’μεση ήταν η αντίδραση του Ιράν, το οποίο απέρριψε τις καταγγελίες του ισραηλινού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον πως αναζητά πρόσχημα για πόλεμο.

«Ο καθηγητής των πραγματικών πυρηνικών φωνάζει ‘λύκος’», έγραψε στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο που φέρεται να διαθέτει το Ισραήλ.

Παραδοσιακά το Τελ Αβίβ ούτε διαψεύδει ούτε ότι είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr