Το Ιράν απειλεί με απόσυρση από πυρηνικές δεσμεύσεις-κλειδιά, διορία σε ΕΕ

Την απόσυρση του Ιράν από σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε με την συμφωνία του 2015 για την ρύθμιση του πυρηνικού του προγράμματος προανήγγειλε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, έναν χρόνο αφότου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την συνθήκη και δρομολόγησαν την επιβολή κυρώσεων στην μεσανατολική χώρα.

Ο κ. Ρουχανί ανακοίνωσε πως η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τον ενισχυμένο απεμπλουτισμό ουρανίου σε 60 ημέρες εάν οι υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν προσυπογράψει την συμφωνία – η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία – δεν υλοποιήσουν υποσχέσεις τους για προστασία των πετρελαϊκών και τραπεζικών συμφερόντων του Ιράν.

Πιο άμεσα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, η Ισλαμική Δημοκρατία θα διακόψει σταδιακά τις εξαγωγές απεμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος, κρατώντας τα αποθέματα για δική του χρήση. Παράλληλα, θα σταματήσει να προσφέρει απεμπλουτισμένο ουράνιο σε ανταλλαγές για το αποκαλούμενο «κίτρινο κέικ» ουρανίου.

Η συμφωνία του 2015 ορίζει ότι το Ιράν θα δύναται να εμπλουτίσει ουράνιο μόνο έως τον βαθμό 3,67%, που είναι κατάλληλος για την παραγωγή ενέργειας. Προβλέπει επίσης πως το απόθεμα χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 κιλά.

Η ιρανική προεδρία έχει ήδη στείλει σχετικές επιστολές στις πρεσβείες των έξι δυνάμεων από τις οποίες προσδοκά βοήθεια.

Ο κ. Ρουχανί υπογράμμισε πως παραμένει πιστός στην οδό της διπλωματίας, όμως κατέστησε σαφές πως απαιτείται «νέα γλώσσα και λογική» υπό την σκιά των ενεργειών της Ουάσιγκτον. Η συμφωνία του 2015 θα είναι νικηφόρα για όλους ή ζημιογόνα για όλους, προσέθεσε με νόημα.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Tζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αποσύρεται από την συμφωνία του 2015, αλλά θα πάψει να υλοποιεί ορισμένα μέτρα που έως σήμερα εφάρμοζε οικειοθελώς.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιχειρήσει να παρακάμψει τις ποινές και να διασώσει την πυρηνική συμφωνία, με περιορισμένη επιτυχία.
Πηγή: skai.gr