Κλείσιμο

Το Γέιλ έδιωξε φοιτητή που συνδέεται με μίζα 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Το πανεπιστήμιο Γέιλ ακύρωσε την εισαγωγή ενός φοιτητή η οικογένεια του οποίου εκτιμάται ότι πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια δολάρια ώστε να «εξαγοράσει» θέση στο επιφανές ίδρυμα.

Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο διαφθοράς για την είσοδο σε μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ήλθε στην επιφάνεια στις αρχές του μήνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται διάσημοι γονείς, όπως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και ηθοποιοί του Χόλιγουντ.

Το όνομα του φοιτητή ή φοιτήτριας που εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο παραμένει κρυφό, με βάση τους κανόνες του Γέιλ και την νομοθεσία για την ιδιωτικότητα.

Ο πρώην προπονητής ποδοσφαίρου του Γέιλ φέρεται να χρηματίστηκε με 400.000 δολάρια ώστε να υποστηρίξει ψευδώς πως ο εν λόγω φοιτητής ή φοιτήτρια δικαιούνταν να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με βάση αθλητικές επιδόσεις.

Ο προπονητής έχει έκτοτε παραιτηθεί. Είναι ένα 50 άτομα που αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες για την υπόθεση.

Η χρήση αθλητικών θέσεων ήταν η πάγια τακτική του κυκλώματος, το οποίο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εισαγωγές σε σπουδαία πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, το Στάνφορντ και το Τζορτζτάουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές δεν είχαν οιαδήποτε σχέση με το άθλημα όπου υποτίθεται ότι ειδικεύονταν.

Ένας ακόμα φοιτητής ή φοιτήτρια που είχε κάνει αίτηση για είσοδο στο Γέιλ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο όμως έγινε αντιληπτός και απορρίφθηκε, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.
Πηγή: skai.gr