Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε, την Τρίτη, την Τουρκία για την καταδίκη το 2000 ενός δημοσιογράφου και ενός εκδότη εφημερίδας για άρθρα που κρίθηκαν φιλοκουρδικά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη δίωξη του αρχισυντάκτη και του εκδότη της εφημερίδας «Οζγκιούρ Μπακίς» για αυτονομιστική προπαγάνδα και επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 5.000 ευρώ και 7.000 ευρώ αντιστοίχως για ηθική βλάβη.
Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει επιστολή και άρθρο ενός υπευθύνου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο αναφερόταν στον ένοπλο αγώνα του κινήματος αυτού, όπως και στη διεξαγωγή της δίκης του έγκλειστου πρώην ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Ο αρχισυντάκτης Τσιχάν Τσαπάν είχε καταδικαστεί το 2000 σε ποινή φυλάκισης 13 μηνών και στην καταβολή πολλών προστίμων και ο εκδότης Χαλίς Ντογκάν στην καταβολή πολλών προστίμων.
Παράλληλα ο Ούγγρος πρόεδρος Λάζλο Σόλιομ ζήτησε σήμερα από την Αγκυρα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τη βελτίωση της κατάστασης των δικαιωμάτων της μεγάλης κουρδικής μειονότητας που ζει στην Τουρκία, παίρνοντας ως παράδειγμα την ουγγρική νομοθεσία.
Ο τούρκος πρόεδρος δεν σχολίασε τις δηλώσεις του.
Η Ουγγαρία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ από το Μάιο του 2004, έχει αναγνωρίσει επισήμως μειονότητες όπως αυτές των Ρόμ, των Σέρβων και των Σλοβάκων.
Ο Ούγγρος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία στο δρόμο για ένταξη στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα κρίνουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ενταξιακά κριτήρια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις (των δύο χωρών) και εμείς επιθυμούμε την επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Αγκυρας
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr