Το Euro 2020 πιστεύεται ότι έχει συμβάλει στην αύξηση κρουσμάτων Covid στην Αγγλία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδεται εν μέρει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές διενεργούν την τακτική μελέτη React, που βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Για το διάστημα 24 Ιουνίου με 5 Ιουλίου βρήκαν ότι περίπου ένας στους 170 κατοίκους της Αγγλίας ήταν φορέας του ιού, δηλαδή το 0,59% του πληθυσμού.

Πρόκειται για τετραπλασιασμό των φορέων από το αντίστοιχο ποσοστό 0,15% (δηλαδή ένας φορέας ανά 670 κατοίκους) στο δεκαπενθήμερο έως τις 7 Ιουνίου που αφορούσε η προηγούμενη μελέτη.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τα ποσοστά των λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, το 0,7% των ανδρών κυρίως νεαρότερων ηλικιών ήταν φορείς, έναντι του 0,5% των γυναικών.

Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι που είναι μέλος της ομάδας της μελέτης React σχολίασε ότι ο βαθμός κοινωνικής συναναστροφής ανδρών και γυναικών φαίνεται να είναι η ειδοποιός διαφορά. «Λόγω της χρονικής περιόδου της νέας μελέτης, θα μπορούσε η παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων να έχει οδηγήσει σε περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα τους άνδρες από όσο συνήθως», εξήγησε.

Οι ερευνητές του Imperial διαπίστωσαν ότι πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού, που σε ποσοστό 95% οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες.

Άλλοι επιστήμονες στη Βρετανία συμφωνούν με την εκτίμηση του Imperial και προειδοποιούν ότι οι αγώνες του Euro 2020 θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εστίες υπερμετάδοσης.

Σημειώνεται πως όταν ανακοίνωσε την κατάργηση σχεδόν όλων των μέτρων κατά της πανδημίας για τις 19 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι έως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μετρά 50.000 κρούσματα ημερησίως.

Ο δε Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ έκανε λόγο για πιθανώς 100.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στον Αύγουστο, με αμφότερους να τονίζουν όμως ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατά της βαριάς νόσησης.

Την Τετάρτη η χώρα κατέγραψε πάνω από 32.000 κρούσματα για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr