To coming out ενός CEO: Η ιστορία του Καρλ που έγινε Καρολάιν

Επί σχεδόν για πέντε δεκαετίες, η Caroline Farberger ήταν αναγκασμένη να προσποιείται καθημερινά.

Στην επαγγελματική της ζωή ήταν γνωστή ως Carl Farberger, ένα δυναμικό στέλεχος που αναρριχήθηκε έως τη θέση του CEO στην σουηδική ασφαλιστική εταιρεία ICA. «Είχα μία υψηλή κοινωνικοοικονομική θέση, ένα μεγάλο σπίτι, μία οικογένεια, τρία παιδιά», λέει η 54χρονη Farberger στο CNBC. «Όλο το πακέτο».

Όμως, από τα 8 της χρόνια, ένιωθε σαν να παίζει έναν ρόλο σε ένα θεατρικό έργο. «Το να είμαι αγόρι ήταν ο ρόλος μου», λέει, καθώς αρχικά έκρυβε την θηλυκή πλευρά της στο σχολείο και στη συνέχεια στη δουλειά και στο σπίτι, υπό το φόβο ότι ποτέ δεν θα γινόταν αποδεκτή.

Το 2017, με τη στήριξη της συζύγου της, η Farberger απέκτησε το θάρρος να κάνει το μεγάλο βήμα. Μόλις περπάτησε στους δρόμους της Στοκχόλμης ντυμένη με γυναικεία ρούχα, αμέσως κατάλαβε ότι το να είναι γυναίκα ήταν η πραγματική της ταυτότητα.

«Επιτέλους, σε ηλικία 49 ετών, ένιωθα αυθεντική. Αλλά αργότερα, όταν το σκέφτηκα, υπήρχε αυτό το τρομακτικό συναίσθημα, γιατί κατάλαβα ότι δεν υπήρχε επιστροφή», λέει.

Έτσι, την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου του 2018, η Farberger ενημέρωσε τους 120 υπαλλήλους της: Ήταν η τελευταία της μέρα ως Carl. Από την επόμενη ημέρα, θα ήταν η Caroline. «Ήθελα να το κάνω από τη μία καθημερινή στην άλλη, απλά για να δείξω ότι το μόνο που αλλάζει είναι η εμφάνιση, είμαι ακόμα το ίδιο  άτομο», εξηγεί.

Βέβαια, η διαδικασία ήταν αγχωτική. «Είχα πολλά να χάσω», ομολογεί.

Σήμερα, η Farberger θεωρεί ότι η μετάβασή της ήταν επιτυχημένη. Έγινε η πρώτη CEO της Σουηδίας που δήλωσε δημοσίως τρανς και πριν από λίγο καιρό, έγινε partner και πρόεδρος της σουηδικής επενδυτικής εταιρείας Wellstreet.

«Δεν πίστευα ότι θα επιτύγχανα. Αλλά είμαι όσο ευτυχισμένη θα μπορούσα να είμαι. Δεν έχασα τίποτα. Έχω τη θέση μου στον επιχειρηματικό κόσμο. Έχω τη σύζυγό μου, έχω τα παιδιά μου και έχω το σπίτι μου», λέει.

Όσο για το δυσκολότερο μέρος της μετάβασής της, ομολογεί ότι ήταν να το παραδεχθεί στον εαυτό της. «Η μεγαλύτερη τρανσφοβία ήταν η δική μου. Πραγματικά πίστευα ότι θα ήμουν μία αποτυχία εάν αποτύγχανα στον ανδρικό χαρακτήρα που έπαιζα», δηλώνει.

Όμως οι άνθρωποι γύρω της το πήραν πολύ καλά. Τα παιδιά της, που ήταν 12 και 7 ετών τότε, δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν έκαναν αυτή τη συζήτηση μαζί με την σύζυγό της. «Κάναμε τη ‘μεγάλη συζήτηση’ και τους είπα ότι σκοπεύω να ζήσω ως γυναίκα και να αλλάξω το όνομά μου από Carl σε Caroline. Είπαν ‘οκ’. Και κοίταξα τη γυναίκα μου, και κοιταχτήκαμε, καθώς σκεφτόμασταν: Είναι στ΄ αλήθεια τόσο εύκολο;».

Η Farberger αναγνωρίζει, βέβαια, ότι η θετική υποδοχή που είχε στην επαγγελματική της ζωή δεν είναι αυτονόητη για όλα τα τρανς άτομα. «Είμαι σε προνομιούχα θέση γιατί είμαι CEO. Δεν είχα ούτε μία άβολη κατάσταση στη δουλειά, κάτι το οποίο είναι ένα τεράστιο μυστήριο για εμένα», παραδέχεται.

Αναγνωρίζει, όμως, ότι τρανς άτομα που βρίσκονται σε λιγότερο υψηλές θέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Δεν είμαι υπάλληλος σε αποθήκη. Δουλεύω με υπαλλήλους γραφείου, οι οποίοι είναι μορφωμένοι και πολύ politically correct. Μπορεί να υπάρχουν άτομα που έχουν θέματα με την εμφάνισή μου, αλλά μάλλον σκέφτονται πριν να δράσουν με βάση αυτές τις απόψεις τους. Εάν ήμουν υπάλληλος αποθήκης, ίσως να είχα δυσκολίες», σημειώνει η Farberger.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: moneyreview