Το αδιέξοδο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο επιτίθεται δριμύτατα στην αποτυχούσα υποψήφια των Σοσιαλιστών στις φετινές προεδρικές εκλογές Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Λιμπερασιόν.

Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο Το αδιέξοδο.

Στο βιβλίο, ο Ζοσπέν περιγράφει την Ρουαγιάλ ως μια προσωπικότητα που δεν διαθέτει την ανθρώπινη ποιότητα ή τις πολιτικές ικανότητες ... για να μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει την επόμενη προεδρική εκλογή.

Αναφορικά με την τελευταία προεδρική εκλογή, στην οποία η Ρουαγιάλ ηττήθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί, ο Ζοσπέν γράφει πως η υποψήφια των Σοσιαλιστών ήταν η λιγότερο ικανή να κερδίσει και μια ψευδαίσθηση.

Παρά το θάρρος και την αξιοπρέπειά της, γράφει ο Ζοσπέν, η Ρουαγιάλ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια δευτερεύουσα φυσιογνωμία στη (γαλλική) δημόσια ζωή.

Ο Ζοσπέν επικρίνει επίσης την Ρουαγιάλ ότι δεν βάσισε περισσότερο την εκστρατεία της στα δικά του επιτεύγματα ως πρωθυπουργού από το 1997 ως το 2002, τα οποία θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει ως βάση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Ζοσπέν είχε θέσει δύο φορές υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Έχασε το 1995 από τον Ζακ Σιράκ και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα επτά χρόνια αργότερα, όταν στον πρώτο γύρο της εκλογής ήρθε τρίτος, μετά τον Σιράκ και τον ακροδεξιό ΖανΜαρί Λεπέν.

Η Λιμπερασιόν διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο στόχος του βιβλίου είναι να εξασφαλιστεί πως η Ρουαγιάλ δεν θα κερδίσει τη μάχη για τον έλεγχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν θα είναι η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία στις επόμενες εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν το 2012.

Πιστεύεται ευρέως ότι, στη μάχη για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ζοσπέν υποστηρίζει τον δημοφιλή δήμαρχο του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.
Πηγή: skai.gr