Το 45% των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ευρώπης βρίσκεται στο Κόσοβο

Στο Κόσοβο βρίσκεται το 45% του συνόλου των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK), Γιοαχίμ Ρούκερ. Κατά τον ίδιο, το Κόσοβο έχει τη δυνατότητα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
"Ο ενεργειακός τομέας στο Κόσοβο έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι στο Κόσοβο είναι δυνατή η παραγωγή ενέργειας με χαμηλό κόστος και η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση ορυκτών καυσίμων και με τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Ρούκερ, στη διάρκεια συνεδρίου για διεθνείς επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, που διοργανώθηκε στην Πρίστινα από το υπουργείο Ενέργειας του Κοσόβου.
Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο έλαβαν μέρος επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και εκπρόσωποι εταιριών από την Τσεχία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ήταν η προσέλκυση μεγάλων επενδυτών στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, η αποτελεσματική εκμετάλλευση των αποθεμάτων λιγνίτη στο Κόσοβο και η κατασκευή σύγχρονων μονάδων, που θα εξυπηρετούν την εσωτερική και εξωτερική αγορά.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώθηκαν για την «ταυτότητα» και τα μεγέθη τριών επενδυτικών προγραμμάτων, που θα «τρέξουν» στον ενεργειακό τομέα, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ξένοι επενδυτές: την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη, τον εκσυγχρονισμό του θερμοηλεκτρικού σταθμού ``Kosovo A`` και την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ("Kosovo B").
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. H συμμετοχή ιδιωτών στον ενεργειακό τομέα στηρίζεται από την UNMIK, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης και την Αμερικανική Υπηρεσία Αναπτυξιακής Βοήθειας, USAID.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr