Τιτανικός: Nα ανελκύσουν τον ασύρματο του πλοίου σκέφτονται ερευνητές του ναυαγίου

Tο ενδεχόμενο ανέλκυσης του συστήματος ασυρμάτου του Τιτανικού, από τα βάθη του Ατλαντικού, περισσότερα από 100 χρόνια μετά το διάσημο ναυάγιο, εξετάζουν ενάλιοι ερευνητές σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η συσκευή που μετέδωσε το περιβόητο CQD προς  πλοίο Καρπάθια, λεπτά μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο είναι πιθανό να ανακτηθεί από την  εταιρεία RMS Titanic Inc, με έδρα την Ατλάντα, η οποία και έχει αποκλειστικά δικαιώματα ερευνών και συλλογής αντικειμένων από το ναυάγιο, εφόσον λάβει την επίσημη έγκριση από την  αμερικανική Δικαιοσύνη.

H ιδέα της απομάκρυνσης αντικειμένων από το εσωτερικό του πλοίου έχει επικριθεί στο παρελθόν με τις προηγούμενες αποστολές στο ναυάγιο έχουν συλλέξει αντικείμενα μόνο από τα συντρίμμια που είναι διάσπαρτα στον ωκεανό.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, 21-1 τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη για την προστασία του ναυαγίου του Τιτανικού από τουρίστες και αυτοσχέδιους εξερευνητές, η οποία συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε το 2003 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τίθεται σε ισχύ αφού επικυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Επιτρέπει στις δύο χώρες «να χορηγούν ή να αρνούνται άδειες για είσοδο στο ναυάγιο ή για να εξαχθούν αντικείμενα απ' αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, δεν προστατευόταν -μέχρι τώρα- παρά μόνο με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ανακάλυψή του το 1985 σε απόσταση 650 χλμ. από τις καναδικές ακτές, σε βάθος 4.000 μέτρων στα διεθνή ύδατα του Ατλαντικού ωκεανού, το ναυάγιο του Τιτανικού πολιορκείται από κυνηγούς θησαυρών και τουρίστες.

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: AP

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: AP

ΠΗΓΗ: Washington Post- CNN