Τις επόμενες κινήσεις τους καθορίζουν κυβέρνηση και βουλευτές στη Βρετανία

Οι επιπτώσεις της χθεσινής ιστορικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία οι βουλευτές ανέλαβαν, έστω πρόσκαιρα, τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, αναλύει σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι βουλευτές ενέκριναν με 27 ψήφους διαφορά τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να διεξαγάγουν αύριο ενδεικτικές ψηφοφορίες επί διαφόρων εναλλακτικών προτάσεων για τη μορφή του Brexit.

Σε μια πρώτη αντίδραση χθες τη νύχτα, η Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι η απόφαση δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit Χίλαρι Μπεν, εκ των συντακτών της τροπολογίας, δήλωσε παρόλα αυτά το πρωί ότι αν χρειαστεί οι βουλευτές θα ψηφίσουν αύριο για συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενδεικτικών ψηφοφοριών τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε σε πρωινές του δηλώσεις τη σημείωση της πρωθυπουργού Μέι ότι η κυβέρνηση δε θα δεσμεύεται από την όποια απόφαση επί εναλλακτικού σχεδίου τυχόν λάβει η πλειοψηφία των βουλευτών.

Αντιδρώντας, ο βουλευτής Νικ Μπόουλς προειδοποίησε ότι το νομοθετικό σώμα δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο ώστε να περάσει όχι απλά μια ενδεικτική ψηφοφορία, αλλά έναν δεσμευτικό νόμο, που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την όποια εναλλακτική πρόταση προκριθεί.

Οι βουλευτές που προώθησαν την τροπολογία, υπό τον πολύπειρο βουλευτή των Συντηρητικών σερ Όλιβερ Λέτουϊν, αρχίζουν από σήμερα διαβουλεύσεις για τις εναλλακτικές προτάσεις που θα τεθούν στην κρίση του σώματος, αλλά και για τη μέθοδο ψηφοφορίας.

Οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι η πρόταση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών είναι εκείνη για τη διατήρηση μίας τελωνειακής «ένωσης» με την ΕΕ. Η πρόταση αυτή έχει λάβει την κωδική ονομασία «Κοινή Αγορά 2.0».

Η προοπτική αυτή, ελπίζει η Τερέζα Μέι, θα πείσει ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να στηρίξουν τη δική της συμφωνία του Brexit, παρά τις προηγούμενες δύο απορρίψεις από τους βουλευτές. Ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG Τζέικομπ Ρις-Μογκ όντως σχολίασε το πρωί ότι «η επιλογή μοιάζει να είναι η συμφωνία της κ. Μέι ή καθόλου Brexit».

Εν τω μεταξύ, βουλευτές και ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος ζητούν να μη συμπεριληφθεί στη διαδικασία των εναλλακτικών ψηφοφοριών η λεγόμενη «Λαϊκή Ψήφος».

Το σκεπτικό πίσω από το αίτημά τους είναι ότι δε θα ήθελαν το δημοψήφισμα να υπερκεραστεί από την επιλογή μίας τελωνειακής ένωσης, που θεωρητικά έχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη Βουλή. Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά το «αποτέλεσμα» του Brexit, αλλά τη «διαδικασία» και επομένως θα πρέπει να διεξαχθεί όταν οι βουλευτές ή η κυβέρνηση καταλήξουν σε ένα εναλλακτικό αποτέλεσμα.'

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο