Τυνησία: 163 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Τυνησίας

Το τυνησιακό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε το Σάββατο 163 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Τυνήσιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στα ανοικτά της Σφαξ (κεντρικά-ανατολικά), ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Άμυνας.

«Στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με την ακτοφυλακή», το τυνησιακό ΠΝ «διέσωσε το Σάββατο 163 παράτυπους μετανάστες (έναν Μαροκινό και 162 Τυνήσιους)», στα ανοικτά της επαρχίας Σφαξ, εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν ήταν 9 γυναίκες και 16 παιδιά που βρέθηκαν σε σκάφος 12 χιλιόμετρα από της ακτές της Σφαξ, από όπου αναχωρούν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Ιταλίας.

Οι μετανάστες δήλωσαν ηλικίες από 8 ως 48 ετών και διευκρίνισαν πως αναχώρησαν από τις ακτές της Σφαξ τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο «για να περάσουν λαθραία τα θαλάσσια σύνορα προς τον ευρωπαϊκό χώρο», σύμφωνα με το υπουργείο.

Οδηγήθηκαν σε αλιευτικό λιμάνι της Σφαξ, όπου τους παρέλαβε το λιμενικό.

Η Ιταλία είναι μια από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες που επιβιβάζονται σε πλεούμενα σε κράτη της βόρειας Αφρικής, ειδικά την Τυνησία και τη Λιβύη, όπου οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν θεαματικά το 2021.

Η Τυνησία, που απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από τις σικελικές ακτές, είδε την οικονομία της να υφίσταται βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά την αποπομπή της κυβέρνησης και την ιδιοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρόεδρο Κάις Σάγεντ την 25η Ιουλίου.

Αποσταθεροποιημένη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη αποτελεί πλατφόρμα για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, τα τελευταία χρόνια κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη, στις ιταλικές ακτές, που απέχουν κάπου 300 χιλιόμετρα.

Πάνω από 55.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Ιταλία το 2021, έναντι λίγων λιγότερων από 30.000 το 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα των ιταλικών αρχών.

Σύμφωνα με το Τυνησιακό Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 η τυνησιακή ακτοφυλακή αναχαίτισε περίπου 19.500 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τη Μεσόγειο.

Κάπου 1.300 μετανάστες κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν το 2021 στη Μεσόγειο, κατά τις στατιστικές της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ