Την άμεση πλήρη απελευθέρωση της Ζαγκάρι-Ράτκλιφ απαίτησε από το Ιράν ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, απαιτώντας την άμεση πλήρη απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ.

Η 42χρονη Ιρανή με βρετανικό διαβατήριο είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2016 ενώ επισκεπτόταν τους γονείς της στο Ιράν με κατηγορίες περί κατασκοπείας και σχεδίων ανατροπής του καθεστώτος και είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση.

Από την περασμένη άνοιξη είχε μεταφερθεί από τη φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω του κορωνοϊού. Η ποινή της έληγε την περασμένη Κυριακή. Της αφαιρέθηκε μεν από τον αστράγαλο το ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης, αλλά δεν της έχει επιστραφεί το βρετανικό διαβατήριο και επιπλέον αντιμετωπίζει κατηγορία για άλλο αδίκημα.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον απαίτησε από τον Πρόεδρο Ρουχανί τόσο η κα Ζαγκάρι-Ράτκλιφ όσο και άλλοι κρατούμενοι διπλής ιρανικής και βρετανικής υπηκοότητας να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι δίχως κανέναν περιορισμό.

Αν και καλωσόρισε την αφαίρεση του βραχιολιού παρακολούθησης, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το συνεχιζόμενο περιορισμό της.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε επίσης ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στην προσπάθεια να καταστεί επιτυχία η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη οφείλει να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα που παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, ώστε να αξιοποιήσει την προθυμία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Πηγή: skai.gr