Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς - Ζελένσκι: Στο επίκεντρο αμυντική βοήθεια, ενεργειακά, κυρώσεις

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αργά το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.

«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σολτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Ζελένσκι για τον θάνατο του πρώτου προέδρου της μετασοβιετικής Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ. «Η Ουκρανία έχασε έναν πολιτικό που την οδήγησε στην ανεξαρτησία με προνοητικότητα και θάρρος. Με το βλέμμα στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να διαφυλάξουμε το όνειρο μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και κυρίαρχης Ουρανίας», είπε ο καγκελάριος, κατά την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ