Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για να πέσουν οι τόνοι στην Συρία

Το θέμα της εφαρμογής των συμφωνιών για την Ιντλίμπ της Συρίας συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στην Ιντλίμπ. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης «τέτοιων τραγωδιών» και ότι η Μόσχα «κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών » που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και κάνουμε τα πάντα ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών που εγγυώνται το καθεστώς αποκλιμάκωσης στην ζώνη του Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στην ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει». «Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε».

Οι δύο ηγέτες «συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Συρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αναφέροντας ότι είναι «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.