Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους - Καραμανλή για το Κυπριακό

Επίσημες προσκλήσεις στους εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ώστε να παραστούν στην τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θ` αρχίσει στις 24 Μαρτίου στην Ελβετία, απέστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για τις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία, στις 24 Μαρτίου. Ο κ.Καραμανλής θα μετάσχει στις συνομιλίες στις 28 Μαρτίου, οπότε και θα βρίσκονται στην καταληκτική τους φάση.
Αίνιγμα παραμένει εάν θα παραστεί τελικά ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά και τη χθεσινή του δήλωση ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, και η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πάντως, ότι η τετραμερής θα γίνει, ανεξάρτητα από την απόφαση του κατοχικού ηγέτη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους - Καραμανλή
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία, με θέμα το Κυπριακό, είχαν σήμερα ο Τζορτζ Μπους και ο Κώστας Καραμανλής.
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν ώστε να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ενώ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του αμερικανού προέδρου στην τουρκο-κυπριακή πλευρά, ώστε η λύση να κινηθεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο.
Συνάντηση Χρυσόστομου -Μολυβιάτη
«Εάν δεν πετύχουμε σχέδιο λειτουργικό, θα καλέσουμε ευθαρσώς τον κυπριακό λαό να το καταψηφίσει στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.
Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και εμμέσως επέρριψε την ευθύνη γι` αυτές στην κυβέρνηση της Λευκωσίας και την κυβέρνηση Σημίτη. Σύμφωνα με το Μητροπολίτη, ο κ. Μολυβιάτης τον διαβεβαίωσε πως θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την επίτευξη μιας καλής λύσης.
Το πρωί ο Μητροπολίτης Πάφου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας για το σχέδιο Ανάν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του επέδωσε μνημόνιο, το οποίο ζήτησε να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό.
Πηγή: skai.gr