Τη θέση τους για το δεύτερο δημοψήφισμα του Brexit καθορίζoυν οι Εργατικοί

Το κατά πόσο οι Εργατικοί της βρετανικής αντιπολίτευσης θα συμπεριλάβουν στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές την υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποφασίσει σήμερα η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αποφεύγει να καταστήσει το νέο δημοψήφισμα προτεραιότητα του κόμματος, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών του που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ.

Συνολικά 118 βουλευτές και ευρωβουλευτές των Εργατικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή ηγέτη Τομ Γουάτσον, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αίτημα υπέρ της υιοθέτησης του δεύτερου δημοψηφίσματος ως επίσημης πολιτικής του κόμματος.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής ακολουθεί τη δημοσίευση ενός πρώτου φυλλαδίου του κόμματος για τις ευρωεκλογές στο οποίο δε γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες, το πιθανότερο αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου του Εργατικού Κόμματος είναι να υιοθετηθεί μία διατύπωση που θα στηρίζει ενα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση ενός σχετικά «σκληρού» Brexit με βάση τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που η χώρα οδηγείται προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Αναμένεται, ωστόσο, να μην υπάρξει δέσμευση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που επιτευχθεί μία συμφωνία για Brexit στα πρότυπα των θέσεων του Εργατικού Κόμματος, δηλαδή με μία τελωνειακή ένωση με τους ΕΕ, με στενή σχέση με την ενιαία αγορά και με προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο