Κλείσιμο

Τι σημαίνει για την Ρωσία αν αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία

Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητά από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.

«Αν οι Ρώσοι αίφνης αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες ομάδες, στην ουσία θα δείξουν ότι αρνούνται τις συμφωνίες του Μίνσκ. Και θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια νέα μοντέλα συνεργασίας για την έξοδο από αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Ρέζνικοφ σήμερα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ης Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, ζήτησε από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ετοιμάζουν «βαλίτσες εκτάκτου ανάγκης» καλώντας τους να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην πανικοβάλλονται.

«Δεν χρειάζεται να έχετε καμία βαλίτσα εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επανδρωμένες και έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Επιπλέον, ο Ρεζνίκοφ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία δύναμη κρούσης, γεγονός που θα υποδήλωνε την πιθανότητα μιας επίθεσης.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ