Τι λένε οι Βρετανοί τρεις μήνες πριν το Brexit

Ο ανταποκριτής του ραδιοσταθμού DLF στο Λονδίνο μίλησε με κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας για το Brexit, που θα γίνει πραγματικότητα σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες. Μια από αυτούς είναι η Νταϊάνα, η οποία ήταν και παραμένει οπαδός της αποχώρησης, εξοργίζεται ωστόσο από την στρατηγική της κυβέρνησης: «Δεν είμαι η μόνη υπέρμαχος του Brexit που δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπει. Η βρετανική κυβέρνηση διαχειρίζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την αποχώρηση. Είμαι κατά της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν Ντάουνινγκ Στριτ και Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο Τζέισον, επίσης οπαδός του Brexit, τονίζει: «Εξεπλάγην από την ανικανότητα της κυβέρνησης. Αυτό το συνεχές μπρος-πίσω, αυτή η αναποφασιστικότητα πρέπει να τερματιστεί. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν τι θέλουν. Ολόκληρος ο κόσμος γελάει μαζί μας».

«Πολλοί φίλοι με ρωτούν ψιθυριστά αν ψήφισα υπέρ του Brexit»


Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πλέον ότι στις 29 Μαρτίου η χώρα θα πει οριστικά «αντίο» στην ΕΕ. Ο νεαρός Τζον λέει: «Δεν αισθάνομαι εξαπατημένος, μιας και έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης. Για εμένα προσωπικά όμως η απόφαση αυτή είναι μια μεγάλη προσωπική απογοήτευση». Ο Τζέιμς εκφράζει το φόβο ότι αν η αποχώρηση της Βρετανίας προκαλέσει χάος στη χώρα τότε δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να επικρατήσουν οι Εργατικοί. Πιστεύει ωστόσο ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει στο συρτάρι ένα σχέδιο β'.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Νταϊάνα και κάνει λόγο για διπλή μπλόφα της Μέι, τόσο όσον αφορά την αποχώρηση χωρίς συμφωνία δηλαδή ένα «σκληρό» Brexit, όσο και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι περισσότεροι Βρετανοί πάντως απορρίπτουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα διότι θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό πλήγμα κατά της Δημοκρατίας.

Τόσο η Νταϊάνα όσο και Τζέισον δεν βλέπουν το μέλλον της χώρας τους τόσο ρόδινο όσο πριν από δύο χρόνια. Δηλώνουν ότι και η ΕΕ τους απογοήτευσε με τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η Νταϊάνα δηλώνει μάλιστα ότι προσέχει πλέον σε ποιους αποκαλύπτει ότι είναι οπαδός του Brexit: «Πολλοί φίλοι με ρωτούν ψιθυριστά αν ψήφισα υπέρ και όταν απαντώ "ναι", μου λένε "χαιρόμαστε που το ακούμε". Δεν μπορείς, εύκολα, να το παραδεχθείς δημόσια. Είναι λυπηρό».
Πηγή: Πηγή: DW - Φρίντμπερτ Μόιρερ (DLF)/ Στέφανος Γεωργακόπουλος