Τι λέει η NASA για τον αστεροειδή που θα πλησιάσει την Γη

Τι λέει η NASA για τον αστεροειδή που θα πλησιάσει την Γη
Σε μικρή απόσταση από την Γη θα περάσει μεγάλος αστεροειδής.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο αποκαλούμενος 2000 QW7 θα κινηθεί σε απόσταση 0,356 αστρονομικών μονάδων από τον πλανήτη μας, που ισοδυναμούν με περίπου 5,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με μετρήσεις της NASA.

Η απόσταση φαντάζει μεγάλη όμως για τα δεδομένα του διαστήματος είναι μικρή. Ενδεικτικά δεν είναι ούτε 14 φορές η απόσταση που χωρίζει την Γη από την Σελήνη.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 290 έως 650 μέτρα. Αστρικά σώματα με τέτοια μεγέθη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές τσουνάμι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Γη, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν αρκούν ώστε να προκαλέσουν μαζική εξαφάνιση.

Η NASA θεωρεί «κοντινούς στην Γη» όλους τους κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη των 1,3 αστρονομικών μονάδων και ολοκληρώνουν την περιφορά τους σε διάστημα μικρότερο των 200 ετών.

Ο 2000 QW7 εκτελεί την τροχιά του στο ηλιακό σύστημα κάθε 19 χρόνια περίπου. Είχε επισκεφτεί την «γειτονιά» μας τον Σεπτέμβριο του 2000 και θα μας πλησιάσει εκ νέου τον Οκτώβριο του 2038.

Η φετινή προσέγγιση του αστεροειδή θα είναι πάντως η πλησιέστερη στην Γη τουλάχιστον έως το 2185.
Πηγή: skai.gr