Τι απαντά η Λευκωσία σε δημοσίευμα για «χρυσά διαβατήρια» σε ποινικούς

Τι απαντά η Λευκωσία σε δημοσίευμα για «χρυσά διαβατήρια» σε ποινικούς

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κύπρο το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Al Jazeera για 30 αιτήσεις παραχώρησης Κυπριακών διαβατηρίων (τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια) σε άτομα με βεβαρημένο εγκληματικό παρελθόν ή διαφεύγουν της δικαιοσύνης. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία διέρρευσαν εκ των έσω. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών.

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην πολιτογράφηση προσώπων μου δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος, θέλουμε να διευκρινίσουμε πως όλα τα άτομα τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα, αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν την δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία πληρούσαν.

»Πρόσθετα για τα συγκεκριμένα άτομα είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

»Είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης του ΚΕΠ με σημαντικότερη την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, Κανονισμών που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την αξιοπιστία αλλά και τον συνεχή έλεγχο τόσο πριν την υποβολή μιας αίτησης όσο και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

»Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αλλά και τις πρόσθετες δυνατότητες που οι Κανονισμοί παρέχουν, ήδη ελέγχουμε και θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Πηγή: skai.gr