Θετικοί σε κορωνοϊό εκατοντάδες Πακιστανοί που επαναπατρίστηκαν

Εκατοντάδες Πακιστανοί πολίτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους από χώρες της Μέσης Ανατολής –επειδή πολλοί έχασαν τη δουλειά τους και ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες– βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Από τους 2.069 ανθρώπους που έχουν επαναπατριστεί μέχρι τώρα στη νότια επαρχία Σιντ, οι 516 ήταν θετικοί στον ιό, είπε ο Μουράντ Αλί Σαχ, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο Χιμπέρ-Παχτούνκουα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, εντοπίστηκαν 211 ασθενείς μεταξύ των περίπου 1.600 ανθρώπων που επέστρεψαν, είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι τώρα έχουν επαναπατριστεί 20.000 Πακιστανοί, πολλοί από τους οποίους ζούσαν σε χώρες του Κόλπου και δούλευαν ως ανειδίκευτοι εργάτες. Έχασαν όμως τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της πανδημίας. Περίπου 110.000 άλλοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, 4,5 εκατομμύρια Πακιστανοί ζουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση έχει νοικιάσει πολλά αεροσκάφη για να τους επαναπατρίσει αφού τα σύνορα έχουν κλείσει. Σε ορισμένες πτήσεις από τη Μέση Ανατολή «το 40-50% των επιβατών ήταν μολυσμένοι», είπε ο Μοΐντ Γιουσούφ, ο ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν. «Το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το θέμα σε αυτές τις χώρες και βρίσκουμε τρόπους ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ