Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: Hλεκτροφυσιολογική μελέτη χωρίς ακτινοβολία για πρώτη φορά

Hλεκτροφυσιολογική μελέτη στην καρδιά δεκάχρονου παιδιού, χωρίς καθόλου ακτινοβολία, διενεργήθηκε για πρώτη φορά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δυνατότητα ελέγχου της καρδιάς, ιδιαίτερα σε παιδιά και εγκύους, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στο νέο σύστημα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης τελευταίας τεχνολογίας, με το οποίο εξοπλίστηκε το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του Διαβαλκανικού.

Με αυτό το νέο σύστημα, το οποίο λειτουργεί σαν ένα είδος GPS, χωρίς επικίνδυνη ιονίζουσα ακτινοβολία, ο παιδοαρρυθμιολόγος Ανδριανός Κοντογεώργης και η διευθύντρια του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, αρρυθμιολόγος, Λίλιαν Μάντζιαρη, τοποθέτησαν τέσσερα ηλεκτρόδια μέσα στην καρδιά ενός παιδιού 10 ετών. Το σύστημα απεικόνισε σε τρεις διαστάσεις τη θέση των ηλεκτροδίων, αλλά και άλλα σημαντικά σημεία, όπως το δεμάτιο του His (κολποκοιλιακός κόμβος) για την ολοκληρωμένη διενέργεια της εξέτασης.

Η κλασική ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, η οποία διενεργείται σε Ηλεκτροφυσιολογικά Εργαστήρια χωρίς αντίστοιχο εξοπλισμό, γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων (καλωδίων) σε κάποια συγκεκριμένα σημεία μέσα στην καρδιά, που καταγράφουν την τοπική ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και μέσω των οποίων διεγείρεται ο καρδιακός μυς, χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων απαιτείται ακτινοσκόπηση (ακτινοβολία), προκειμένου ο ιατρός να προωθήσει και να τοποθετήσει στη σωστή θέση τα ηλεκτρόδια. Η νέα, σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζεται στο Διαβαλκανικό υπερέχει ως προς τη μη ακτινοβόληση του ασθενούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του Διαβαλκανικού μπορεί πλέον να διενεργηθεί όχι μόνο η διαγνωστική ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, αλλά και η κατάλυση υπερκοιλιακής ή κολπικής ταχυκαρδίας, χωρίς καθόλου ακτινοβολία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ