The Queen’s Gambit: Κορυφαία σκακίστρια μηνύει το Netflix και ζητά αποζημίωση 5 εκατ. δολάρια

Η Γεωργιανή σκακίστρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix και ζητάει αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζοντας πως στη δημοφιλή σειρά «The Queen’s Gambit» διαστρεβλώνονται τα επιτεύγματά της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, φανταστικοί χαρακτήρες της σειράς υποστήριξαν ότι η Γκαπριντασβίλι «δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες».

Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες -σημειώνεται στην αγωγή- είναι «προφανώς ψευδής», «κατάφωρα σεξιστικός» και «περιφρονητικός», καθώς η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει αντιμετωπίσει δεκάδες κορυφαίους άνδρες παίκτες, κερδίζοντας 28 εξ αυτών.

 

 

 

Στη μήνυση γίνεται αναφορά στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας σχολιαστής αναφέρεται στη Γεωργιανή σκακίστρια, Γκαπριντασβίλι, μετά τη νίκη της Μπεθ Χάρμον επί του Ρώσου, Βίκτορ Λάεβ, σημειώνοντας: «Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα με αυτήν (τη Χάρμον), πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη και αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες».

Στη συνέχεια, η κάμερα στρέφεται προς μια γυναίκα στο ακροατήριο, η οποία, σύμφωνα με τη μήνυση, «προφανώς προορίζεται να είναι η Γκαπριντασβίλι».

«Έτσι, σε μια ιστορία που υποτίθεται ότι ενέπνευσε τις γυναίκες δείχνοντας μια νεαρή γυναίκα να ανταγωνίζεται άνδρες στα υψηλότερα επίπεδα του παγκόσμιου σκακιού, το Netflix ταπείνωσε τη μία και πραγματική γυναίκα που είχε αντιμετωπίσει και νικήσει άνδρες στην παγκόσμια σκακιστική ιστορία» σημειώνεται στη μήνυση.

Οι δικηγόροι της Γκαπριντασβίλι ισχυρίστηκαν ότι η μίνι σειρά, την οποία παρακολούθησαν 62 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της πελάτισσάς τους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η παρουσίαση της Γκαπριντασβίλι στη σειρά ως Ρωσικής καταγωγής και όχι Γεωργιανής, προσβάλλει ακόμα περισσότερο την αθλήτρια.

Η κορυφαία σκακίστρια τόνισε ότι απευθύνθηκε στο Netflix για αυτές τις αναλήθειες μετά την προβολή της σειράς, αλλά η πλατφόρμα απέρριψε τους ισχυρισμούς της.

Πλούσιο βιογραφικό
Γεννημένη το 1941 στη Γεωργία, η Γκαπριντασβίλι παίζει σκάκι από τα 13 της. Σε ηλικία 20 ετών κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών και υπερασπίστηκε τον τίτλο της με επιτυχία τέσσερις φορές, πριν χάσει το στέμμα της από μια άλλη Γεωργιανή, τη 17χρονη Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, το 1978. Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα κέρδισε τον τίτλο «Γκραντμάστερ» από τη FIDE.