Θάνατος ή δίκαιη δίκη για τον Σαντάμ;

Τη διαβεβαίωση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα δικαστεί δημόσια, βάσει των κανονισμών του διεθνούς δικαίου, έδωσε ο Τζωρτζ Μπους, θέλοντας έτσι να κατευνάσει τις ανησυχίες περί «μη δίκαιης δίκης» του πρώην ιρακινού ηγέτη.
«Για δίκαιη δίκη» έκανε λόγο και οΤόνι Μπλερ, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
«O Σαντάμ θα έχει μεταχείριση αιχμαλώτου πολέμου, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο του ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου, ο Σαντάμ ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, ενώ προανήγγειλε ότι θα δικαστεί στο ποινικό δικαστήριο που δημιουργήθηκε στο Ιράκ πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Ο ιρακινός πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν προστατεύεται ως αιχμάλωτος πολέμου από τις Συμβάσεις της Γενεύης, όμως το καθεστώς αυτό «δεν εμποδίζει την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του και τη δίκη του για εγκλήματα πολέμου ή άλλα ποινικά αδικήματα», ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR), υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα θεωρήσουν τον Σαντάμ Χουσέιν αιχμάλωτο πολέμου.
Στην ανακοίνωση της CICR προστίθεται εξάλλου ότι ο Ερυθρός Σταυρός «θα επισκεφθεί» τον Σαντάμ Χουσέιν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πότε. «Η CICR θα παρακολουθήσει την περίπτωση του Σαντάμ Χουσέιν, όπως έκανε για οποιονδήποτε άλλον φερόμενο ως αιχμάλωτο πολέμου», σημειώνει η CICR, διευκρινίζοντας ότι οι Συμβάσεις της Γενεύης δεν καθορίζουν ακριβώς το πότε θα πρέπει να επισκεφθεί ο Ερυθρός Σταυρός έναν αιχμάλωτο.
Όσον αφορά τη μετάδοση από την τηλεόραση εικόνων του Σαντάμ μετά τη σύλληψή του, η CICR σημειώνει ότι «δεν επιθυμεί να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό».
Τον περασμένο Μάρτιο, η CICR είχε κρίνει κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης την τηλεοπτική μετάδοση εικόνων αμερικανών και ιρακινών που είχαν αιχμαλωτιστεί στον πόλεμο του Ιράκ.
Την ίδια ώρα, μόνο το 3% των αμερικανών δηλώνει ότι η σύλληψη του Σαντάμ θα τους ωθούσε να ψηφίσουν τον Τζωρτζ Μπους στις προσεχείς εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του CNN.
Επίσης το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία μέρα θα συλληφθεί και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του μήνα ήταν 41%.
Μυστήριο, παραμένει η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Χουσείν, παρά τη μετάδοση της πληροφορίας από το CNN ότι έχει μεταφερθεί στο Κατάρ. Το Ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο διέψευσε την πληροφορία επιμένοντας ότι παραμένει στο Ιράκ.
Εκατοντάδες ιρακινοί διαδήλωσαν, νωρίτερα, στη Φαλούτζα υπέρ του πρώην ιρακινού ηγέτη, ενώ λεηλάτησαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης.
Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την αποστολή στο Ιράκ άλλων 600 στρατιωτών, καθώς και 60 αστυνομικών, για να βοηθήσουν να σχηματιστεί ιρακινή δύναμη ασφαλείας
Πηγή: skai.gr