"Θα συνεχιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα"

Το "νόμιμο και προφανές" δικαίωμά του Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία θα συνεχιστεί δήλωσε την Τρίτη ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

"Οι συναντήσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις και η συμπεριφορά τους δείχνει ότι έχουν αποδεχθεί... το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Το Ιράν δε θα εγκαταλείψει ποτέ το νόμιμο και προφανές δικαίωμά του (στην πυρηνική τεχνολογία)", δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί σε συνέντευξη Τύπου, η οποία συνέπεσε με τις συνομιλίες στη Βιένη με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ιρανός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του ουρανίου παρά τις συνομιλίες για την αγορά από το εξωτερικό καυσίμων για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

"Αυτά τα θέματα δε σχετίζονται. Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Αυτό δε συνδέεται με την αγορά καυσίμων από το εξωτερικό", πρόσθεσε.

Ο Μοτακί χαρακτήρισε εξάλλου περιττή την παρουσία της Γαλλίας στη σύνοδο της Βιέννης για την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στην Τεχεράνη, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μοτακί, το Ιράν πρότεινε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας να ζητήσει εξ ονόματός του από τρίτες χώρες να το προμηθεύσουν με πυρηνικά καύσιμα για τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη.

"Η ΙΑΕΑ ήλθε σε επαφή με ορισμένες χώρες και οι ΗΠΑ και η Ρωσία δέχθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την πώληση πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν", πρόσθεσε ο Μοτακί.

"Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με τις δυο αυτές χώρες παρουσία της ΙΑΕΑ. Δε χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες καυσίμων και δε χρειάζεται η παρουσία πολλών χωρών. Δεν υπάρχει λόγος να είναι παρούσα η Γαλλία", τόνισε ο ιρανός υπουργός.

Στο μεταξύ, δεκαπέντε μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης περιλαμβάνονται στους 42 νεκρούς της επίθεσης αυτοκτονίας στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν του νοτιοανατολικού Ιράν, μετέδωσε την Τρίτη το ιρανικό ραδιόφωνο.
Πηγή: skai.gr