Θα ανοίξει τα χαρτιά του;

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά επισήμως από σήμερα με την υποβολή υποψηφιοτήτων και όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να \"ανοίξει τα χαρτιά του\", καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Ο Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, δέχεται έντονες πιέσεις από το βαθύ κράτος να μην περάσει στην προεδρία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει μια \"ισλαμική αντζέντα\", ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σχέσεις κράτους και θρησκείας.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να περιμένει ως τις 25 Απριλίου που εκπνέει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Υποψηφιότητα μπορεί να θέσει και κάποια προσωπικότητα εκτός βουλής, αρκεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη 110 βουλευτών.

Η επταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ λήγει στις 16 Μαίου και ο διάδοχός του θα εκλεγεί από τη Βουλή, στην οποία το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία με 354 έδρες σε σύνολο 550.

Αν και ο ίδιος ο Ερντογάν αυτοπροσδιορίζεται σήμερα ως \"συντηρητικός δημοκράτης\", θεωρείται \"μαύρο πρόβατο\" από τους Κεμαλιστές, που φοβούνται ότι ως πρώην ισλαμιστής θα εξισλαμίσει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Το περασμένο Σάββατο, περίπου 500.000 αντίπαλοι του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εκλογής του τούρκου πρωθυπουργού στην προεδρία της χώρας.

Σε μια δραματική παρέμβασή του μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος Σεζέρ υποστήριξε ότι ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους αντιμετωπίζει σήμερα τη σοβαρότερη απειλή από την ίδρυση της δημοκρατίας το 1923.

\"Το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας δεν αντιμετώπισε τέτοιον κίνδυνο από την ίδρυση της δημοκρατίας\", δήλωσε ο Σεζέρ σε ομιλία του στη Στρατιωτική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, σε μια έμμεση αναφορά του στα σχέδια του Ερντογάν να τον διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας.

Κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν έχει ταχθεί έμμεσα και η ηγεσία του τουρκικού στρατού, που θεωρείται θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και έχει απομακρύνει τέσσερις κυβερνήσεις από την εξουσία την περίοδο των τελευταίων πενήντα ετών.
Πηγή: skai.gr