Τεχνητός ιός βοηθά το περιβάλλον

Ο ιός δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Εναλλακτικής Βιολογικής Ενέργειας στο Ρόκβιλ των ΗΠΑ από την ομάδα του Δρ Craig Venter, ο οποίος στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου χρωμοσώματος. Για την παρασκευή του συνθετικού ιού χρειάστηκαν επίμονες έρευνες που επικεντρώθηκαν στην συγκέντρωση και ένωση δειγμάτων DNA.
Πρόκειται στην ουσία για το πρώτο βήμα μια διαδικασίας που έχει ως στόχο την δημιουργία τεχνητών χρωμοσωμάτων. «Ένα τέτοιο γεγονός θα μας οδηγήσει στον έλεγχο κάποιων μικροοργανισμών οι οποίοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν με τη σειρά τους για ενεργειακούς και περιβαλλοντολογικούς σκοπούς» υποστηρίζει ο Δρ Craig Venter. Ανάμεσα στους σκοπούς αυτούς συναντούμε την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, την άντληση υδρογόνου, τον καθαρισμό του νερού κτλ.
Είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες, προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν τεχνητό ιό στα εργαστήρια. Για να κάνουν το εγχείρημα τους ασφαλές, βασίστηκαν σε έναν άλλο ιό τον PhiX που το1978 κατάφεραν και διάβασαν το γενετικό του κώδικα.
Παρόλη λοιπόν την απουσία εμπειρίας οι επιστήμονες, παρουσιάζονται μπροστά σε αυτή την εξέλιξη αισιόδοξοι και πιστεύουν πως τα αποτελέσματα θα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά.
«Και για όσους ανησυχούν, συμπληρώνουν, ότι ο ιός δεν προσβάλει τους ανθρώπους, αλλά μόνο τα βακτηρίδια».
Πηγή: skai.gr