Τέχνασμα για να μην εμποδιστεί πιθανό no deal στο Brexit εξετάζει ο Τζόνσον

Τέχνασμα για να μην εμποδιστεί πιθανό no deal στο Brexit εξετάζει ο Τζόνσον
Το επιτελείο του επικρατέστερου νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
 
Παραδοσιακά ο «λόγος της βασίλισσας» έπεται μιας περιόδου μίας έως δύο εβδομάδων κατά την οποία το κοινοβούλιο δε λειτουργεί. Αν κάτι τέτοιο συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, θα σημαίνει πως οι βουλευτές πιθανότατα δε θα έχουν χρόνο να επεξεργαστούν και να εγκρίνουν μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία για το Brexit ή να αποτρέψουν τη χωρίς συμφωνία έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το Brexit στο τέλος Οκτωβρίου «με ή χωρίς» συμφωνία, λέγοντας πως είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου».
 
Στη διάρκεια της κούρσας διαδοχής της Τερέζα Μέι ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένως αρνηθεί να αποκλείσει την πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκειμένου να μην εμποδίσουν οι βουλευτές την υλοποίηση μιας πιθανής απόφασης για ένα ‘no deal’ στο Brexit.
 
Οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Μπόρις Τζόνσον έχουν θορυβήσει τους βουλευτές που είναι πολέμιοι του σκληρού Brexit.
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο βουλευτής ανατολικού Λονδίνου Μάικ Γκέιπς που πρόσφατα παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα για να ενταχθεί στην ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που ίδρυσαν το κόμμα ChangeUK, παρατήρησε: «Τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχουν αλλάξει. Έχουμε καταψηφίσει αρκετές φορές το no deal με την Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργό. Ακόμα και αν ένας πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ή Τζέρεμι Χαντ αποφασίσει να μας βγάλει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να τον σταματήσει».
 
Ομοίως, η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Κέιτ Όσαμορ σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι «δεν μπορούμε υπό καμία περίσταση να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, οπότε αν αυτό σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον θα μας βρει απέναντί του».
 
Ο Συντηρητικός βουλευτής Γκούτο Μπεμπ κάλεσε μέσω Sky News τους πολέμιους του σκληρού Brexit «να αποφασίσουν επιτέλους με ποιον τρόπο θα μπλοκάρουν το no deal που φαίνεται να εξετάζεται από την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον».
 
Ο κ. Γκέιπς συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινοβουλευτικός «μηχανισμός» για να εμποδιστεί το Brexit χωρίς συμφωνία. «Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει επαρκής αριθμός Συντηρητικών βουλευτών που θα ψήφιζε υπέρ μίας πιθανής πρότασης μομφής», είπε αναφερόμενος σε ένα πιθανό σενάριο.
 
Συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα και ότι οι βουλευτές ίσως και εντός της εβδομάδας περάσουν τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Υποθέσεων Βόρειας Ιρλανδίας που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτό το κοινοβούλιο κατά τις κρίσιμες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αποτρέποντας θεωρητικά την υλοποίηση του no deal χωρίς τη δυνατότητα αντίδρασης από τους βουλευτές.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο