Κλείσιμο

Τέσσερις νεκροί σε νέα σφαγή στη Κολομβία

AP

Τέσσερις άνδρες δολοφονήθηκαν χθες Πέμπτη στη δυτική Κολομβία, στη δεύτερη σφαγή μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας στην περιοχή αυτή και πεντηκοστή αφότου μπήκε το 2021.

«Τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν με πυροβόλα όπλα (...) από εγκληματίες» στην αγροτική κοινότητα Αμπαλέμα, στην περιφέρεια Τολίμα (δυτικά), ενώ ένας τέταρτος «υπέκυψε στα τραύματά του» αφού διακομίστηκε σε κέντρο υγείας, ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Ρόλφι Χιμένες, επικεφαλής των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην περιοχή, σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν ενώ κινούνταν με μοτοσικλέτα και δύο άλλοι έγιναν στόχος διότι «κατά τα φαινόμενα ήταν αυτόπτες μάρτυρες» των φόνων, πρόσθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους δράστες ή τα κίνητρά τους.

Τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν την Κυριακή στον κοντινό δήμο Ελ Εσπινάλ, ανάμεσά τους δύο υπήκοοι Βενεζουέλας.

Το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Indepaz καταμετρά 50 σφαγές – ταυτόχρονες δολοφονίες τουλάχιστον τριών ανθρώπων, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ – που έχουν διαπραχθεί στην Κολομβία από την αρχή της χρονιάς.

Το τελευταίο διάστημα, οι σφαγές έχουν πολλαπλασιαστεί, παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η τότε κυβέρνηση και η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016.

Αποστάτες των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης, ομάδες ενόπλων που σχημάτισαν ξανά διαλυμένες ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες κακοποιών ανταγωνίζονται για τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, εκβιάσεις και άλλες εκτός νόμου δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ