Τέσσερις αστυνομικοί έπεσαν νεκροί σε ενέδρα στο Μεξικό

Τέσσερα στελέχη της Αστυνομίας σκοτωθήκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα κακοποιών τη Δευτέρα κοντά στη Γουαδαλαχάρα, τη μεγαλούπολη του δυτικού Μεξικού και πρωτεύουσα της πολιτείας Χαλίσκο, όπου η δράση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά εξαπλώνεται, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο επιθεωρητής Εδουάρδο Πλασόλα, τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία της Αστυνομίας στη Γουαδαλαχάρα, διοικητής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων, βγήκε από το σπίτι του στο προάστιο Τονάλα με το υπηρεσιακό του όχημα, συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς, όταν δέχθηκαν επίθεση από πολλούς ένοπλους που κινούνταν με δύο αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Πλασόλα και τα άλλα στελέχη της Αστυνομίας ανταπέδωσαν τα πυρά και πιστεύεται ότι τραυμάτισαν κάποιους από τους δράστες, που διέφυγαν.

Διενεργείται έρευνα για να συλληφθούν οι δράστες αυτής της «άνανδρης επίθεσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρομπέρτο Λόπες, ανώτερο στέλεχος της πολιτειακής κυβέρνησης στο Χαλίσκο.

Η Αστυνομία ανέφερε πως βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα αυτοκίνητα που «πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση».

«Ακούστηκαν πολλά πυρά. Περίπου επτά ένοπλοι επέβαιναν σε ένα λευκό φορτηγάκι κι ένα αυτοκίνητο», αφηγήθηκε ένας έμπορος που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου, αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι φοβόταν ότι θα υποστεί αντίποινα.

Ο επιθεωρητής Πλασόλα είχε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος σε πολλές συνοικίες της πόλης, τόνισε ο Ενρίκε Ιμπάρα, ο δήμαρχος της πόλης Γουαδαλαχάρα, καταδικάζοντας τους δολοφόνους του.

Η βία έχει κλιμακωθεί στη Γουαδαλαχάρα μετά τη διάσπαση, τον Μάρτιο του 2017, μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες στην πολιτεία, της λεγόμενης Νέας Γενιάς του Χαλίσκο, που θεωρείται πλέον το ισχυρότερο καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό.

Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση, το 90% των βίαιων θανάτων οφείλεται στη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό την τελευταία δωδεκαετία, έπειτα από την κήρυξη του λεγόμενου «πολέμου» από την κυβέρνηση κατά της διακίνησης των ναρκωτικών και των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, με την εμπλοκή του στρατού.
Πηγή: skai.gr