Κλείσιμο

Tέρνμπουλ:Κέρδισε οριακά την πλειοψηφία στο κόμμα του.Πιέσεις για παραίτηση

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ αρνήθηκε σήμερα να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται από συναδέλφους του στο κόμμα του των Φιλελευθέρων και ορισμένους υπουργούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχει χάσει την υποστήριξή τους.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι αν λάβει επιστολή που θα φέρει την υπογραφή της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματός του με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία των Φιλελευθέρων, τότε αυτός θα συγκαλέσει σύνοδο του κόμματος για την Παρασκευή το μεσημέρι (περίπου στις 05:00 ώρα Ελλάδος).

Αν σε αυτήν την σύνοδο που θα συγκαλέσει, ψηφιστεί πρόταση με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας τη νίκη του, αυτός δεν θα θέσει υποψηφιότητα σε αυτήν.

"Αν περάσει η πρόταση θα την αντιμετωπίσω ως πρόταση δυσπιστίας και δεν θα είμαι υποψήφιος στην ψηφοφορία", δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, που έδινε ως σήμερα μάχη για την πολιτική του επιβίωση, φέρεται να μην έχει πλέον την πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία των Φιλελεύθερων, του κόμματός του, αλλά να παραμερίσει ώστε να επιτρέψει στον Σκοτ Μόρισον, απρόσμενο διεκδικητή του κορυφαίου αξιώματος, να αναμετρηθεί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον, μετέδωσε το Sky News σήμερα.

Ο Τέρνμπουλ κέρδισε οριακά την ψηφοφορία που διεξήγαγε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του επικρατώντας την Τρίτη με 48 ψήφους έναντι 35 του Ντάτον.

Η νίκη αυτή αποδείχθηκε πύρρεια, αφού τον κατέστησε ευάλωτο στη νέα αμφισβήτηση της εξουσίας του. Ο Ντάτον ζήτησε να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία σήμερα και τρία μέλη της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ του, λέγοντας ότι ο Τέρνμπουλ έχει απολέσει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων και υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.

Ο Τέρνμπουλ είχε δεχθεί ήδη βαρύ, αν όχι μοιραίο, πλήγμα την Τετάρτη, όταν δέκα υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους εκτροχιάζοντας την προσπάθειά του να αποτρέψει το εσωκομματικό «πραξικόπημα» στην κεντροδεξιά της Αυστραλίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ