Τερέζα Μέι: Άκουσα προσεκτικά-Πηγαίνω στις Βρυξέλλες

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι «ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη σε βασικά σημεία της συμφωνίας, υπάρχουν ευρείες και βαθιές ανησυχίες επί του backstop» για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

Παραδέχθηκε ότι εφόσον η ψηφοφορία διεξαγόταν αύριο, η συμφωνία θα καταψηφιζόταν με σημαντική διαφορά.

Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και με την ηγεσία της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για να συζητήσουν τρόπους «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του backstop. Όπως εξήγησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ' αόριστον.

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές», είπε η κα Μέι. Προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί με εκ νέου διχασμό της χώρας, ότι η παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της ΕΕ, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις», κατέληξε η Τερέζα Μέι, επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο