Κλείσιμο

Τέλος στην εκεχειρία

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε χθες ότι θέτει τέρμα στην πεντάμηνη εκεχειρία με το Ισραήλ: εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλΚασάμ είπε στο ΒΒC πως τα γεγονότα έχουν δείξει ότι η ιδέα της εκεχειρίας είναι ψευδαίσθηση και πως δεν υπάρχει εκεχειρία ανάμεσα σ'εμάς, όπως τόνισε, και στις δυνάμεις κατοχής.

Νωρίτερα, παραστρατιωτικοί της Χαμάς είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλγια πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριοκι ενώ το Ισραήλ εόρταζε την πεντηκοστή ένατη επέτειο της ίδρυσής του.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δικαιολογεί τις επιθέσεις, λέγοντας ότι εκδικήθηκε έτσι τις δολοφονίες 9 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατόστην Δυτική Όχθη και τη Γάζατο περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επρόκειτο για παραστρατιωτικούς και ότι η επιχείρηση που ανέλαβε έγινε, όπως είπε, για την προστασία των Ισραηλινών πολιτών.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που ανήκει στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς, αν και δήλωσε πως επιθυμεί τη διατήρηση της εκεχειρίας, δεν παρέλειψε χθες να υπογραμμίσει ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την τήρηση της εκεχειρίαςκάτι, όμως, που υπονομεύθηκε από την ισραηλινή, όπως είπε, επιθετικότητα.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάτια Άντλερ, εκτιμά πως το θέμα της εκεχειρίας έχει προκαλέσει εντάσεις στους κόλπους της Χαμάς. Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς ηγείται της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ενώ η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ!

Βέβαια, το Ισραήλ και οι ένοπλοι της Χαμάς κατηγορούν αλλήλους για επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με την οποία μίλησε χθες η Κάτια Άντλερ, τόνιζε πως, από τον περασμένο Νοέμβριο, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες εκτοξεύονται ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Τι σημαίνουν, όμως, όλ'αυτά για την εκεχειρία; Πρέπει να δούμε τι θα κάνεικυρίως το Ισραήλτις επόμενες ώρες και ημέρες. Θα κλιμακώσει άραγετην ένταση; Προς το παρόν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αν και τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει, όπως λέει, τους πολίτες του.
Πηγή: Πηγή: BBC