Τέλος στην απουσία 43 ετών

"Προς το συμφέρον και της Γαλλίας και της Ευρώπης η Γαλλία επανεντάσσεται στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ", ανακοινώθηκε από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την απόσυρση από αυτό, την εποχή της προεδρίας του Σαρλ ντε Γκολ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία θα έχει αντιπροσώπευση σε όλες τις διοικητικές δομές της Συμμαχίας, ενώ ταυτόχρονα θα έχει απόλυτη ανεξαρτησία, όσον αφορά το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η Γαλλία θα είναι πλέον κατά σειράν ο τέταρτος σε μέγεθος προμηθευτής στρατιωτών για το ΝΑΤΟ και ήδη έχει αποστείλει στο Αφγανιστάν 2.800 στρατιώτες.

Τη γαλλική "επιστροφή" στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας χαιρέτισε ένθερμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοοπ Σέφερ.

"Είναι βέβαιον ότι μόνον ισχυρότερο μπορεί να γίνει το ΝΑΤΟ με την εκ νέου πλήρη συμμετοχή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ταυτοχρόνως διέρρευσε η πληροφορία ότι στο Στρασβούργο, στις 3-4 Απριλίου, θα φιλοξενηθούν οι εργασίες της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, της 60ης κατά σειράν.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος της απόσυρσης της Γαλλίας, η οποία συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, το 1966, ήταν η διαφωνία Ουάσινγκτον και Παρισιού για τον αμερικανικό ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Πηγή: skai.gr