Τελική ευθεία για βρετανικές εκλογές με σταθερό προβάδισμα των Τόρις

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Χωρίς να κλείνει η ψαλίδα, αλλά αντίθετα με μικρή αύξηση του προβαδίσματος των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, ξεκίνησε η εβδομάδα των εκλογών στη Βρετανία.

Η νέα μέτρηση της εταιρείας Survation φέρνει το κόμμα του Μπόρις Τζονσον στο 45% στην πρόθεση ψήφου, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Εργατικοί έχουν υποχωρήσει από το 33% στο 31%.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εξασφάλιζε στους Συντηρητικούς αυτοδυναμία στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας για τους Τόρις υπολογίζεται χονδρικά στο 7%.

Δημοσκόπηση τη νύχτα της Κυριακής, από την εταιρεία BMG Research, δείχνει επίσης διευρυμένο το προβάδισμα των Συντηρητικών, από τις έξι στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, συγκεκριμένα με ποσοστό 41% έναντι 32% των Εργατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Μπόρις Τζόνσον προηγείται του Τζέρεμι Κόρμπιν στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 39% έναντι 32%.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των τελευταίων 18 μηνών δίνει στους Συντηρητικούς 42,9% και στους Εργατικούς 33%, διαφορά αυξημένη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.