Κλείσιμο

Τέξας: Ακόμα μία εκτέλεση με ένεση

Ένας 32χρονος που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μίας ιδιοκτήτριας καταστήματος στο Χιούστον το 1998 είναι ο 400ος κρατούμενος που εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στο Τέξας από το 1982, χρονιά που επιτράπηκε ξανά η επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Ο Τζόνυ Ρέι Κόνερ είναι ο 21ος κρατούμενος που εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση φέτος στο Τέξας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται άλλες δέκα.

Η εκτέλεσή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς η θανατηφόρος ένεση θεωρείται εξαιρετικά επώδυνος τρόπος και έχει προκαλέσει διαμάχη σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

Ο πρόεδρος της μη κεδροσκοπικής οργάνωσης "Συμμαχία για την κατάργηση της Θανατικής Ποινής" στο Τέξας χαρακτήρισε τις κρατικές εκτελέσεις "βάρβαρες και αναχρονιστικές".

Η δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής υφίσταται στις 38 από τις πολιτείες των ΗΠΑ, όμως ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων στο Τέξας είναι υπερτετραπλάσιος από κάθε άλλη πολιτεία, σύμφωνα με τη "Συμμαχία για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής" στο Τέξας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της κάλεσε τον κυβερνήτη του Τέξας να αναστείλει τις εκτελέσεις, ενώ εκπρόσωπός του απάντησε ότι "οι Τεξανοί αποφάσισαν πριν από πολύ καιρό ότι η θανατική ποινή είναι μια δίκαιη και προσήκουσα τιμωρία για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των πολιτών μας".

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Κόνερ, ο οποίος καταγόταν από τη Λουιζιάνα, λήστευε ένα κατάστημα υπό την απειλή όπλου, όταν εισήλθε ένας πελάτης. Ο Κόνερ φέρεται να τον πυροβόλησε δύο φορές και ο πελάτης τράπηκε σε φυγή. Ο Κόνερ κατόπιν φέρεται να πυροβόλησε στο κεφάλι τη 49χρονη γυναίκα στην οποία ανήκε το κατάστημα.

Ο Κόνερ χαρακτήρισε άδικη την εκτέλεσή του και δήλωσε πίστη "στον Αλλάχ και τον Προφήτη Μωάμεθ", στον οποίο "ανήκει και επιστρέφει".

Στην Ιαπωνία. Τρεις κρατούμενοι εκτελέστηκαν την Πέμπτη δι' απαγχονισμού ανεβάζοντας τον αριθμό των εκτελεσθέντων σε δέκα, υπό τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης. Άλλοι δέκα είχαν εκτελεστεί τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία γίνονται δι’ απαγχονισμού. Οι κρατούμενοι, οι οικογένειές τους και οι δικηγόροι τους δεν πληροφορούνται το χρόνο της εκτέλεσης έως το πρωί της ημέρας που διεξάγονται.
Πηγή: skai.gr