Εμπρηστικός Τατάρ: Θα συνεχίσουμε το έργο στη Μεσόγειο-Ο Αναστασιάδης δυναμιτίζει συνομιλίες

Την εμπρηστική ρητορική συνεχίζει ο ηγέτης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος την Τετάρτη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι δυναμιτίζει τις συνομιλίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις του. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, εν αναμονή της άτυπης συνάντησης 5 + 1που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών, τόνισε πως οι προκλήσεις και οι απαράδεκτες απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζουν να εντείνονται.  

«Οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να τερματιστούν τα σχέδια της τουρκοκυπριακής πλευράς για το πλήρες άνοιγμα των κλειστών Μάρας και οι τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Τατάρ.

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Αναστασιάδης, με αυτές τις επιβολές που θέτει ως προϋπόθεση, σημαίνει συνέχιση του status quo στην Κύπρο, το οποίο είναι επίσης απαράδεκτο, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση σκοπεύει να τορπιλίσει την άτυπη συνάντηση 5 + 1.

Ο Τατάρ είπε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην ατζέντα εδώ και χρόνια για την Κύπρο δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με αυτές.

«Η επιμονή στις τρέχουσες παραμέτρους θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και συμπλήρωσε: «Άρα, δεν θα υποκύψουμε στις συνθήκες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Είπε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για το άνοιγμα του Μάρας όπως έχει ήδη προγραμματιστεί και υλοποιηθεί από την τουρκική πλευρά, ενώ το έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί επίσης.

«Δε θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να κατέχει μόνη της τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και να παραβιάσει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας», επισήμανε ο Τατάρ. 

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες του 2017 κατέρρευσαν λόγω της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπενθυμίζοντας τις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις συνομιλίες ότι νέες απόψεις για το Κυπριακό θα μπορούσαν επίσης να τεθούν στο τραπέζι.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο λύσης που βασίζεται στη συνεργασία δύο εξίσου κυρίαρχων κρατών ως μια νέα άποψη και έναν νέο τρόπο, και θα το φέρουμε επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση 5 + 1 και δεν θα υπάρξει υποστήριξη από αυτό», τόνισε ο Τατάρ. 

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το μοντέλο λύσης που βασίζεται στη συνεργασία δύο εξίσου κυρίαρχων κρατών, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στην περιοχή, είναι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης που μπορεί να ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή». 
 

Πηγή: Anadolu