Τανζανία: Αναστολή έκδοσης δεύτερης εφημερίδας σε δυο μήνες

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανέστειλε χθες Κυριακή για 30 ημέρες την έκδοση ιδιωτικής εβδομαδιαίας εφημερίδας, διότι συνέδεσε το κυβερνών κόμμα με «τρομοκράτη» ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τέσσερις ανθρώπους στη Νταρ ες Σαλάμ.

Ο Γκέρσον Μσίγκουα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ότι η έκδοση της εφημερίδας Raia Mwema ανεστάλη διότι δημοσίευσε επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεως κατά παραβίαση της νομοθεσίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επικαλέστηκε ιδίως άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο οποίο η Raia Mwema έκανε λόγο περί σύνδεσης του Χάμζα Μοχάμεντ, ο οποίος την 25η Αυγούστου σκότωσε τρεις αστυνομικούς κι έναν ιδιωτικό φρουρό στη συνοικία των πρεσβειών στην τανζανική οικονομική πρωτεύουσα, με το Κόμμα της Επανάστασης (Chama Cha Mapinduzi, CCM), του οποίου ηγείται η πρόεδρος Σάμια Σουλούχου Χασάν.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

«Πρόκειται για παραβίαση των όρων της άδειας κυκλοφορίας (της εφημερίδας) και για απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας μέσω της προώθησης πληροφοριών που προκαλούν μίσος», εξήγησε ο κ. Μσίγκουα στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ανέστειλε για 14 ημέρες την έκδοση εφημερίδας που ανήκει στο CCM, αφού δημοσίευσε «ψευδές» άρθρο σύμφωνα με το οποίο η πρόεδρος Σάμια Χασάν δεν σκοπεύει να είναι υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές το 2025.

Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια απόφαση σε βάρος μέσου ενημέρωσης αφότου ανέλαβε την εξουσία η πρόεδρος Χασάν, μετά τον θάνατο του προκατόχου της Τζον Μαγκουφούλι τον Μάρτιο.

Η Τανζανία του Τζον Μαγκουφούλι χαρακτηριζόταν αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, ιδιαίτερα σκληρό έναντι των ΜΜΕ, των επικριτών της κυβέρνησης και ευρύτερα της ελευθερίας της έκφρασης.

Αφού ανέλαβε την εξουσία, η κυρία Χασάν υποσχέθηκε περισσότερες ελευθερίες και εκδημοκρατισμό.

Όμως οι ελπίδες που εκφράζονταν περί πολιτικής άνοιξης στη χώρα μοιάζουν να διαγράφονται μετά τις πρόσφατες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του προέδρου του κόμματος Chadema, του Φρίμαν Μπόουε, ο οποίος κατηγορείται από τις τανζανικές αρχές για «τρομοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ