Ταϊβάν: Η Κίνα θέλει να μας εξαντλήσει

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα σκοπεύει να εξαντλήσει σιγά σιγά τις δυνάμεις του νησιού με συνεχείς πτήσεις βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη ταυτοποίησης αεράμυνας (ADIZ).

Ο Chiu Kuo-cheng είπε στους δημοσιογράφους πριν από μια κοινοβουλευτική ακρόαση ότι το νησί διαθέτει τα απαραίτητα αντίμετρα για να αντέξει τον πόλεμο φθοράς της «γκρίζας ζώνης» του Πεκίνου που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα εκτός από ένοπλες συγκρούσεις.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν είχε εμπλοκή σε αναχαιτίσεις  για να απωθήσει 27 αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA). Ο στόλος περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη J-10, J-11 και J-16 καθώς και βομβαρδιστικά H-6 με πυρηνική ικανότητα. Σηματοδότησε επίσης την πρώτη εμφάνιση δεξαμενόπλοιου ανεφοδιασμού Y-20, το οποίο ταξίδεψε από τα νοτιοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο αρχηγός άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την PLA ήταν «ιδιαίτερα σοβαρή. Ο στόχος, πάντα, είναι να μας φθείρουν σιγά-σιγά», πρόσθεσε.«Θέλουν να δείξουν ότι έχουν αυτή την ικανότητα», είπε ο Chiu. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας επιδεικνύουν την ικανότητα να το αντιμετωπίσουμε».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν άρχισε να αναφέρει δημόσια τις εισβολές της ADIZ τον Σεπτέμβριο του 2020, προτού αποκαλύψει ότι υπήρξαν περίπου 380 εξόδους της PLA καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η Ταϊβάν δεν αναφέρει τα εξίσου συχνά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εμφανίζονται καθημερινά στους ουρανούς της — κυρίως για σκοπούς διενέργειας αναγνωρίσεων στις κινεζικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη άνοδο της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου είπε στους νομοθέτες: "Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην κινεζική πίεση. Ποτέ. Ποτέ. Ποτέ".

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν από αυτόν, σηματοδοτούν αθόρυβα στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν με τον δικό τους τρόπο. Τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης Τραμπ, αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πραγματοποίησαν 13 περάσματα από τα στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας κάθε φορά έντονη καταδίκη από την Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει 11 διελεύσεις στα στενά της Ταϊβάν φέτος, με πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα το αντιτορπιλικό USS Milius με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Arleigh Burke, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, διάρκειας 3,5 ωρών.

Πηγή: newsweek.com