Ταϊβάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου (video)

Τραγωδία στην Ταϊβάν. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 70 παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια αμαξοστοιχίας που εκτροχιάσθηκε μέσα σε σήραγγα στην Ταϊβάν, αφού ένα φορτηγό σταθμευμένο σε εργοτάξιο φαίνεται πως γλίστρησε σε πρανές και έπεσε πάνω στο τρένο την στιγμή που αυτό έμπαινε στη σήραγγα.

Το δυστύχημα, που έχει προκαλέσει επίσης τον τραυματισμό περισσότερων από 40 επιβατών, είναι η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει σημειωθεί στο νησί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Η αμαξοστοιχία, η οποία ταξίδευε από την Ταϊπέι στην Τάιτουνγκ μεταφέροντας πολλούς τουρίστες και ανθρώπους που πήγαιναν στα σπίτια τους για ένα εορταστικό σαββατοκύριακο, εκτροχιάσθηκε βόρεια της Χουάλιεν στην ανατολική Ταϊβάν, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Εικόνες από τη σκηνή της συντριβής δείχνουν βαγόνια μέσα στη σήραγγα να έχουν διαλυθεί από τη σύγκρουση, ενώ άλλα έχουν συνθλιβεί και εμποδίζουν τους διασώστες να φθάσουν στους επιβάτες.

Αυτό είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Το τρένο μετέφερε περίπου 350 ανθρώπους, ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική. Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν αναφέρουν πως πολλοί επιβάτες στέκονταν όρθιοι στα βαγόνια επειδή το τρένο ήταν υπερπλήρες και εκτινάχθηκαν όταν συνετρίβη.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι – 61 σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου – έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο και άλλοι τραυματίες διακομίζονται, ενώ περίπου εβδομήντα – 72 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο – εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα στα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας.

Ογδόντα έως 100 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα πρώτα τέσσερα βαγόνια της αμαξοστοιχίας ενώ τα βαγόνια πέντε έως οκτώ έχουν «παραμορφωθεί» και η πρόσβαση σ' αυτά είναι δύσκολη.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency μετέδωσε πως ένα φορτηγό που «δεν ήταν σταθμευμένο κανονικά» φαίνεται ότι γλύστρησε μέχρι τις σιδηροτροχιές. Η Πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα που φαίνεται ότι δείχνει τα συντρίμμια του φορτηγού δίπλα στο εκτροχιασμένο τρένο.

«Το τρένο μας συνετρίβη σ' ένα φορτηγό», λέει ένας άνδρας σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Ταϊβάν και δείχνει εικόνες από τα συντρίμμια. «Το φορτηγό έπεσε πάνω μας».

«Το τρένο μας συγκρούστηκε με αυτοκίνητο», ακούγεται να λέει άνδρας σε βίντεο που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν. «Το αυτοκίνητο έπεσε» στις σιδηροτροχιές από ανισόπεδο κόμβο, πρόσθεσε.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε την πρώτη ημέρα εορταστικού τριημέρου στην Ταϊβάν.

Οι ορεινές ανατολικές ακτές της νήσου αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Το 2018, δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 175 τραυματίστηκαν όταν επιβατικός συρμός εκτροχιάστηκε στη βορειοανατολική Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ