Τα σενάρια για την συμφωνία του Brexit

Κορυφώνεται η αγωνία στο Λονδίνο καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα να πάρει «πράσινο φως» από την Βουλή για την συμφωνία του Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ο Τζόνσον επιθυμεί να κυρωθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο προκειμένου να αποσύρει το αίτημα του στις Βρυξέλλες για παράταση της εξόδου από την Ε.Ε.

Η νομική μάχη που δίνεται για το Brexit κλιμακώθηκε το Σάββατο στο κοινοβύλιο. Η τροπολογία που πέρασε από την Βουλή ήταν ένα «χαστούκι» στον Μπόρις Τζόνσον καθώς κάθε στήριξη που μπορεί να δώσουν οι βουλευτές στην συμφωνία θα παραμείνει ανενεργή έως ότου περάσει η απαραίτητη νομοθεσία για την υλοποίηση της. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες και ζήτησε παράταση 3 μηνών στο Brexit αν και δεν την υπέγραψε. Στη συνέχεια έστειλε μία δεύτερη, ενυπόγραφη επιστολή αυτή την φορά, στην οποία έλεγε ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να δοθεί παράταση. 
Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βουλής, Τζέικομπ Ρις Μογκ η κυβέρνηση θα ζητήσει ψηφοφορία επί της συμφωνίας σήμερα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της Βουλής θα δεχθεί ένα τέτοιο αίτημα. 

Οι βουλευτές θα μπορούσαν να επαναλάβουν την στρατηγική του Σαββάτου και να τροποποιήσουν το αίτημα Τζόνσον με στόχο να μην δώσουν την στήριξη τους έως ότου ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος. Οπότε θεωρείται πιθανό τα σχέδια του Τζόνσον να ναυαγήσουν αυτή την εβδομάδα.   
Μία επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν να προχωρήσει κανονικά με την νομοθεσία υλοποίηση της συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα. 

Το σενάριο των εκλογών

Εάν το Brexit καθυστερήσει τότε η Βουλή θα μπορούσε να ζητήσει από την κυβέρνηση την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Αυτό απαιτεί την έγκριση από τα 2/3 του κοινοβουλίου και μέχρι στιγμής οι βουλευτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να το στηρίξουν. 

Μία εναλλακτική θα ήταν η κυβέρνηση να περάσει νομοθεσία που θα θέτει συγκεκριμένη ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα απαιτούσε έγκριση με απλή πλειοψηφία. 

Το σενάριο της πρότασης μομφής

Σε οποιαδήποτε στιγμή η βρετανική αντιπολίτευση θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει απειλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με πρόταση μομφής. 

Εάν μία τέτοια πρόταση στηριζόταν από τους βουλευτές τότε θα δινόταν ένα περιθώριο 14 ημερών προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση ή μία νέα κυβέρνηση Συντηρητικών με άλλον πρωθυπουργό θα ήταν σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

Το σενάριο του δεύτερου δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με το BBC, θα μπορούσε να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., όπως ζήτησαν και χιλιάδες διαδηλωτές το Σάββατο στο Λονδίνο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή της κυβέρνησης. 

Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει όπως το 2016 με συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση. 

Εναλλακτικά θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα-επιβεβαίωσης του πρώτου, το οποίο θα αφορούσε την παρούσα συμφωνία του Brexit και την παραμονή στην Ε.Ε. ή την έξοδο χωρίς συμφωνία. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε σχετική νομοθεσία και αρκετό χρόνο για την Εκλογική Επιτροπή που θα ετοιμάσει το ερώτημα και την διαδικασία. Ειδικοί είπαν στο BBC ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα απαιτούσε τουλάχιστον 22 εβδομάδες για την διενέργεια του. 
 

Πηγή: skai.gr