Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιρλανδία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πολιτικό «σεισμό» χαρακτηρίζουν Ιρλανδοί και Βρετανοί αναλυτές το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς το αριστερό κόμμα Sinn Féin κερδίζει τις περισσότερες ψήφους πρώτης προτίμησης διεμβολίζοντας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το κεντροδεξιό δίπολο των κομμάτων Fina Gael και Fianna Fáil.

Με τον καταμερισμό εδρών να συνεχίζεται, το κόμμα της Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ έλαβε 24,5% των ψήφων πρώτης προτίμησης, αλλά δε θα είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη διότι δεν όρισε υποψηφίους σε όλη την επικράτεια.

Μπορεί να εκλέξει μόνο έως 42 βουλευτές επί συνόλου 160, με πιθανότερο απολογισμό τους 37 βουλευτές, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το όριο αυτοδυναμίας των 81 εδρών.

Η κα ΜακΝτόναλντ δήλωσε παρόλα αυτά ότι θέλει να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού με συμμετοχή των μικρότερων και όχι των δύο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων, προοπτική που φαντάζει πολύ δύσκολη.

Ο ηγέτης του Fina Gael και απερχόμενος πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, το κόμμα του οποίου κατατάσσεται τρίτο με 20,9% των ψήφων, είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Sinn Féin.

Ο ηγέτης του Fianna Fáil Μάικλ Μάρτιν, αντίθετα, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε 22,2% των ψήφων και πιθανότατα τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας κυβερνητικής συνεργασίας με το Sinn Féin.

Το 2016 είχαν χρειαστεί 63 ημέρες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάλαι ποτέ πολιτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης IRA, to Sinn Féin κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ιρλανδών πολιτών με μία αριστερή ατζέντα και έμφαση στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της κρίσης στη δημόσια υγεία μέσω αυξημένης φορολόγησης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που απολαμβάνουν στην Ιρλανδία έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ, με 12,5%.