Τα οστά του τελευταίου Ρομανόφ

Ρώσοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τα οστά του γιου και κληρονόμου του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β', ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του από τις επαναστατικές κομμουνιστικές δυνάμεις το 1918, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα οστά, που πιθανόν ανήκουν στον Τσάρεβιτς Αλεξέι Νικολάεβιτς και στην αδελφή του, τη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Νικολάεβνα, εξετάζονται ιατροδικαστικά στην πόλη Γιεκατερίνμπουργκ της κεντρικής Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιζβέστια", οι ερευνητές βρήκαν δίπλα στα λείψανα, ενός αγοριού 10 ως 13 ετών και μιας νεαρής γυναίκας 18 ως 23 ετών, σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος και θραύσματα από ένα κεραμικό δοχείο του ίδιου τύπου με αυτά που είχαν βρεθεί το 1991 μαζί με εννέα άλλους σκελετούς.

Η τσαρική οικογένεια των Ρομανόφ εκτελέστηκε από μπολσεβικικές δυνάμεις στα μέσα Ιουλίου του 1918.

Στη διάρκεια της έρευνάς τους για τα λείψανα της βασιλικής οικογένειας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα διαβαθμισμένο έγγραφο στο οποίο ο αρχηγός της μονάδας που εκτέλεσε τους Ρομανόφ, ο Γιάκοφ Γιουρόφκσι, περιέγραφε τη διαδοχή των γεγονότων.

Τα πτώματα εννέα εκ των 11 μελών της οικογένειας περιλούστηκαν με θειικό οξύ για να μην μπορούν να αναγνωριστούν και στη συνέχεια θάφτηκαν.

Τα πτώματα του τσάρεβιτς και της αδελφής του μεταφέρθηκαν για να ταφούν σε διαφορετική τοποθεσία.

Τα λείψανα της βασιλικής οικογένειας ανακαλύφθηκαν το 1991 σε δάσος κοντά στη Γιεκατερίνμπουργκ και εκτάφηκαν, όμως τα οστά του Αλεξέι και της Μαρίας δεν ήταν ανάμεσά τους.

Τον Ιούλιο του 1993, ερευνητές του εργαστηρίου του Όλντερμαστον (δυτικό Λονδίνο) δήλωσαν πως είναι "κατά 99% βέβαιοι" ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν το 1991 είναι πράγματι αυτά του τσάρου Νικολάου Β', της συζύγου του Αλεξάνδρας και τριών εκ των θυγατέρων τους.

Οι τέσσερις άλλοι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους που εργάζονταν για τη βασιλική οικογένεια (στο γιατρό της και σε τρεις υπηρέτες.
Πηγή: skai.gr