Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που απέσυραν τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο, κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα αυτή, εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Βηρυτού και πολλών χωρών του Κόλπου, με αφορμή τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στον Λίβανο καλούνται να επιστρέψουν στα ΗΑΕ το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων σε μια ανακοίνωσή του. «Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους», διαβεβαίωσε εξάλλου το υπουργείο.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή της 5ης Αυγούστου ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι (που τότε δεν ήταν ακόμη υπουργός) χαρακτήρισε «παράλογη» την παρέμβαση του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης. Υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκέπτονται τον Λίβανο.

Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι υπολόγιζε στην πιθανή οικονομική βοήθεια των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας που καταρρέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ