Τα Αλμπατρος κοντά στη σωτηρία

300.000 θαλασσοπούλια βρίσκουν το θάνατο, κάθε χρόνο από την αλόγιστη ανθρώπινη συμπεριφορά. Το ένα τρίτο από αυτά είναι τα Αλμπατρος, γεγονός που ανάγκασε πολλές οικολογικές οργανώσεις του πλανήτη, να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα η Συμφωνία Προστασίας των Αλμπατρος και των Θαλασσοδρόμων (Acap), κατάφερε να πείσει πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ν.Ζηλανδία, και η Ν.Αφρική, να επικυρώσουν μια παγκόσμια συμφωνία που θα προστατεύει τα Αλμπατρος.
Μία από τις βασικές αιτίες θανάτου των Αλμπατρος, είναι τα γνωστά σε όλους μας παραγάδια των ψαράδων, που δυστυχώς απλώνονται στις θάλασσες, χωρίς κανένα περιορισμό και έλεγχο. Παράλληλα η συνεχής μόλυνση των θαλασσών, επεμβαίνει καταστροφικά στην βιωσιμότητα των πουλιών, τη στιγμή που η εύρεση τροφής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Συνολικά στις τέσσερις ηπείρους του πλανήτη, υπάρχουν 21 είδη Αλμπατρος, για τα οποία η απειλή εξαφάνισης δεν κάνει απολύτως καμία διάκριση. Παρόλα αυτά κάποιες χώρες παρουσιάζονται αρνητικές, μπροστά στη σωτηρία του πουλιού.
Η Μ. Βρετανία με κτίσεις στις οποίες ζουν πολλά Αλμπατρος, έχει μείνει εκτός της συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Βρετανός Dr Euan Dunn, μέλος της Βασιλικής Εταιρίας Προστασίας Πουλιών, «η επικύρωση της συμφωνίας από τη χώρα μου, αποτελεί μείζον θέμα. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι δραματικές».
Η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, υπολογίζεται να οριστεί μέσα στο 2004.
Πηγή: skai.gr