Συζήτηση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων

Όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε κάποια προσέγγιση σε ορισμένα σημεία που αποτελούσαν αντικείμενο διαφωνιών, με τις διαφορές να παραμένουν όμως στο θέμα της προστασίας των περιουσιών των ελληνοκυπρίων οι οποίες θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση του Κορεπέρ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους, η ολλανδική προεδρία πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει αναφορά για διαβούλευση με τη Λευκωσία στον κανονισμό, με την παράλληλη δέσμευση να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πρακτικά του Συμβουλίου διατύπωση, με την οποία θα δηλώνει ότι «δεδομένης της ιδιότυπης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο και της ανάγκης επανένωσης της νήσου, που προϋποθέτει, για ορισμένα ζητήματα, συνολικό σχεδιασμό, η Επιτροπή δηλώνει πρόθυμη να έρχεται, όταν ενδείκνυται, σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση της βοήθειας». Στο θέμα αυτό παραμένει πάντως προς εξέταση για την προσεχή εβδομάδα το θέμα του εύρους της διαβούλευσης και η διατύπωσή της στο κείμενο.
Σε ότι αφορά το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων, η ολλανδική προεδρία προτείνει ένα συμβιβασμό που βασίζεται επίσης σε μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιρρήσεις εκφράζουν όμως η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες μέλη που δεν επιθυμούν να εκχωρηθεί στην Επιτροπή ένας ρόλος επιδιαιτητού επί ιδιοκτησιακών θεμάτων.
Τέλος, η Ολλανδική προεδρία έφερε προς συζήτηση και το δεύτερο κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι εκτός από την ουσία της πρότασης για την οποία έχει ενστάσεις που σχετίζονται με θέματα κυριαρχίας, αμφισβητεί και την νομική βάση που επέλεξε η Επιτροπή προκειμένου να υιοθετηθεί ο κανονισμός από το Συμβούλιο.
Πηγή: skai.gr